Poluarea de la Lupac a fost accidentală, nu o problemă tehnică!

apa poluata lupac
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Poluarea apei din Lupac, cauzată de ploile abundente care au spălat efectiv centrul de management al deșeurilor ducând toată mizeria în râul care traversează comuna, a fost o poluare accidentală, nu o problemă tehnică.

Problema poluării de la Lupac nu a fost încă rezolvată. Într-o primă fază, Direcția de Sănătate Publică a recoltat probe atât biologic, cât și chimic din cele 4 fântâni publice de pe raza comunei, au fost realizate analizele de către laboratorul DSP și au fost identificate anumite depășiri ale unor parametri pe partea de microbiologie, cât și pe partea chimică. Primăria a pus afișe pe toate fântânile publice astfel încât oamenii să nu consume apa, iar locuitorii care au fântâni individuale (circa 20 de fântâni) au fost sfătuiți să își analizeze apa într-un laborator specializat. Cert este că până acum nimeni nu a apelat la Direcția de Sănătate Publică pentru acest lucru.

La finalul săptămânii trecute, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” a golit cele patru fântâni publice și acum se așteaptă reumplerea lor. Următorul pas va fi prelevarea de noi probe și analizarea apei pentru a se vedea dacă aceasta a revenit la parametrii optimi și dacă poate fi consumată de populație.

„Cei de la Gospodărirea Apelor au intervenit foarte prompt, au intervenit pentru stoparea deversării de levigat de la centrul de colectare din Lupac și la ora actuală se colectează toată partea de levigat care înainte se deversa pe râu. Deci acest fenomen este stopat. (…) Se fac măsurători periodice, verificăm calitatea apei, vom merge în continuare pentru dezinfectarea fântânilor și în momentul în care vom avea certitudinea că apa a revenit la calitățile pe care le avea înaintea poluării, vom anunța.”, a declarat Ionel Tilca, șeful ISU Caraș-Severin.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transportat și apă menajeră în comuna Lupac pentru cetățenii care au solicitat acest lucru.

publicitate ziar expresb 1000x100

centru deseuri lupac

Cât privește cauzele care au dus la poluarea apei, nu este vorba despre o problemă tehnică la centrul de management al deșeurilor de la Lupac, dă asigurări directorul Direcției Tehnice, Cristian Bîtea. „Situația este sub control. Am luat legătura cu cei de la Apele Române, care fac analize zilnice. Toți indicatorii analizelor sunt în scădere, încă nu am închis poluarea. Cu ajutorul ISU am evacuat apele uzate și am captat din acea vale tot levigatul care s-a scurs în urma poluării accidentale. Nu este o problemă tehnică, cum s-a crezut inițial, este doar o poluare accidentală, în urma ploilor din ultima perioadă. Stația de tratare levigat funcționează la capacitate și am recomandat operatorului ca de acum să stea cu nivelul levigatului atât în celulă, cât și în bazinul de egalizare la nivelul minim, să preîntâmpine astfel de situații.”.

Potabilitatea apei din comuna Lupac depinde de rezultatele viitoarelor analize. Dar dacă nitrații și nitriții, care vin din stratul freatic, au contaminat apa, fântânile nu mai pot fi folosite, spune directorul medical al Casei Județene de Asigurări de Sănătate. „În momentul în care într-o fântână sunt nitrați, nitriți, nu se poate interveni cu niciun mecanism. Din acea fântână nu se mai poate consuma apă. Nu cred că în Caraș-Severin avem o hartă în mediul rural a contaminării cu nitrați, nitriți pe fântânile particulare. Odată ce izvorul trece printr-o zonă din care se contaminează cu nitrați, nitriți, este o substanță care nu se poate îndepărta prin fierbere, decât prin stații de denitrificare. Cine își cumpără asemenea stații în mediul rural?”, a declarat Laurențiu Mărțuică.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/