Petreceri de protocol pe banii încasați din pădurile devalizate. Arest preventiv pentru angajații ocolului silvic!

Contabila-șefă, Ramona Vrabete, și casierul instituției sunt în arest preventiv, în urma deciziei luate de Judecătoria Oravița. Interesant este faptul că procurorii scot la iveală faptul că banii furați din vistieria instituției nu mergeau doar în buzunarele proprii ale angajaților, ci din fondurile sustrase se organizau și petreceri somptuoase de protocol.

Ocoalele silvice sunt adevărate mașini de produs bani în Caraș-Severin. Cel puțin, atâta vreme cât județul încă mai dispune de suprafețe mari de pădure. ONG-urile de mediu trag de multă vreme semnale de alarmă pe această temă, iar fotografiile realizate din satelit arată adevărata dimensiune a jafului produs de-a lungul timpului. Faptul că din bugetul Ocolului Silvic Bozovici a dispărut jumătate de milion de lei indică faptul că, la încasările extrem de mari ale instituției, suma a fost o nimica toată.

VEZI ȘI: VIDEO/FOTO. Fotografii din satelit arată jaful din pădurile județului Caraș-Severin!

Cert este că în urma propunerii formulate de Ministerul Public, prin Parchetul Oravița, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpați pe o perioadă de 30 de zile.

În sarcina lor s-au reținut infracțiuni de corupție și de serviciu, constând în îndeplinirea cu rea credință a atribuțiunilor, pentru sustragerea în perioada 2007 – septembrie 2015 din conturile Ocolului Silvic Bozovici a unor sume de bani pe care inculpații le-au însușit în interes personal, dar și pentru organizarea unor petreceri de protocol.

CITEȘTE ȘI: Percheziții la Ocolul Silvic Bozovici şi în alte cinci locații. S-a încheiat afacerea cu lemn!

„Sustragerile au fost disimulate în sute de operațiuni contabile care atestau achiziții nereale, precum și prin efectuarea unor plăți fictive către furnizorii unității, folosind o eroare a sistemului de plată on-line, care permitea efectuarea plății declarate către furnizor. Banii, însă, erau virați în conturile controlate de contabilă, rudele apropiate acesteia și casier, întrucât sistemul nu verifica corespondența între numărul de cont și numele titularului. Pe extrasul de cont apărea astfel în clar cu caractere mari numele furnizorului și cu caractere mici codul IBAN al conturilor celor implicați, fiind creată astfel aparența unei plăți de furnizor”, a declarat procurorul George Bucurică pentru www.expressdebanat.ro.

De asemenea, au mai fost sustrase de contabilă sume de bani dintr-un cont destinat alimentării cu numerar a casieriei. Banii retrași din acest cont, însușiți de casier, au fost acoperiți de contabilă cu operațiuni fictive, care atestau în mod nereal achiziții de bunuri și servicii. În cauză, mai sunt cercetate în stare de libertate trei persoane, soțul și rude apropiate ale contabilei, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la delapidare.

VEZI ȘI: Manipulare grosolană în cazul tăierilor ilegale. Planul de management, arma secretă a mutilării pădurilor!

Anchetă cu scandal și altercații. Reproșuri pentru șpaga pe masa lemnoasă!

„A fost dispusă și aplicată măsura sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile și imobile, aparținând suspecților și inculpaților, valoarea bunurilor indisponibilitate fiind de aproximativ 130.000 lei. În data de 26 noiembrie 2015, a fost extinsă urmărirea penală pentru alte fapte și alte persoane, a mai precizat procurorul.

Nereguli au mai fost sesizate și la alte ocoale silvice din Caraș-Severin, care, cel mai probabil, vor ajunge și acestea în atenția oamenilor legii.