VIDEO/FOTO. Fotografii din satelit arată jaful din pădurile județului Caraș-Severin!

După lungi perioade de negare, cei care conduc instituțiile statului în materie de păduri au ajuns în faza de revoltă. Vizați sunt angajații ocoalelor silvice pe care, deși îi amenință cu disponibilizarea, instanța i-ar readuce la lucru.

Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, a admis într-un interviu acordat recent că în Caraș-Severin se taie de patru ori mai mult lemn decât limita admisă. Asta, după ce în primăvara lui 2015 acesta a fost prezent la Reșița, fără să susțină o conferință de presă în care să prezinte clar care este realitatea. Negația vehementă, însă, a venit din partea celorlalte structuri, controlate de Romsilva. Între timp însă, lucrurile s-au mai schimbat. Câțiva angajați au mai fost dați afară pe ici, pe colo și, uite așa, Crăciunescu a punctul pe „i”, în zona în care ONG-urile de mediu fac scandal de ani de zile.

domogled, defrisari

„De exemplu, în acest an am descoperit în urma controalelor din Caraș Severin și 100-200 mc de lemn pe un ocol silvic, când noi avem prevăzut în contractul colectiv de muncă măsura disponibilizării pentru o cantitate mai mare de 50 de mc de lemn. Ceea ce ne pune un mare semn de întrebare față de conștiința profesională a acestor oameni. Am avut foarte multe litigii de muncă cu astfel de pădurari, am luat măsuri de disponibilizare, dar ei se adresează instanțelor și prin sentințe definitive sunt repuși în drepturile inițiale. Este foarte greu în aceste condiții să se mărească gradul de disciplină, cu toate că Romsilva are un personal destul de disciplinat care respectă regulile regimului silvic, dar și aici mai sunt excepții. Pădure fără uscături nu există. Consider însă că, în ultimul timp, prea ușor se dau astfel de sentințe, mai ales când este vorba de furt sau de sustrageri ilegale”, a precizat Adam Crăciunescu, într-un interviu acordat pentru Agerpres.

domogled, defrisari

Dezastru în păduri

Până ca oficialii Romsilva să semnaleze problemele, câteva poze făcute din satelit șochează cu modul în care arată parcurile naționale din Caraș-Severin. Deși acestea ar putea fi o adevărată sursă de bogăție pe linie de turism, așa cum se întâmplă în țările civilizate, până când oficialii Romsilva se trezesc să ia măsuri, vizitatorii vor admira drama pădurilor doborâte la pământ.

Zone lăsate complet fără pădure sunt oripilante în Google Earth, iar pozele făcute din satelit sunt din 2014. De atunci au mai fost doborâți câțiva arbori. Situația este dezastruoasă în Munții Țarcu, dar și în Parcul Național Domogled.

De altfel, o filmare realizată în urmă cinci zile în Situl Natura 2000 Munții Țarcu demonstrează faptul că lucrurile nu s-au schimbat deloc. Sunt exact la fel!

Și poze făcute recent de ONG-urile de mediu în Parcul Național Semenic demonstrează că natura este brutalizată în continuare fără milă.

Reamintim faptul că cele mai multe parcuri din Caraș-Severin, dar și din țară nu au nici la momentul actual un plan de management care să reglementeze cu certitudine unde se pot tăia arbori și unde nu. Incertitudinea și lipsa unei legislații adecvate în domeniu nu face altceva decât să sporească furturile de masă lemnoasă. Tolerate de toate instituțiile statului!

 

Comments

 1. […] După lungi perioade de negare, cei care conduc instituțiile statului în materie de păduri au ajuns în faza de revoltă. Vizați sunt angajații ocoalelor silvice pe care, deși îi amenință cu disponibilizarea, instanța i-ar readuce la lucru. Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, a admis într-un interviu acordat recent că în Caraș-Severin se taie de patru ori mai mult lemn decât limita admisă. Asta, după ce în primăvara lui 2015, acesta a fost prezent la Reșița, fără să susțină o conferință de presă în care să prezinte clar care este realitatea. Negația vehementă, însă, a venit din partea celorlalte structuri, controlate …mai multe stiri […]

 2. […] Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, a admis într-un interviu acordat recent că în Caraș-Severin se taie de patru ori mai mult lemn decât limita admisă. Asta, după ce în primăvara lui 2015, acesta a fost prezent la Reșița, fără să susțină o conferință de presă în care să prezinte clar care este realitatea. Negația vehementă, însă, a venit din partea celorlalte structuri, controlate Sursă știre […]

 3. doareu says:

  SI???? ….. vor continua sa taie pana cand ramane zona fara lemne, fara ca cineva sa le faca ceva, de ce ? PENTRU CA OAMENII DIN TARA ASTA SUNT CORUPTI,TOTI TRAG SA ISI ASIGURE VIITORUL DAR NU SE GANDESC LA CE O SA FIE PESTE 20-30 ANI ….. Si de la barajul Secu inca taie si cara oamenii seara, Valiug, Trei Ape, etc…. Am mai zis-o si o repet, este doar praf in ochii pentru populatie, dupa ce se cearta putin in vazul lumii, isi continua activitatea !

  ar trebui sa asculte si sa bage la cap ZALE- NATURA NOASTRA !!!!!!!!!!

  TARA HOTILOR ! Nu a noastra a romanilor !

 4. vlad says:

  Va rog din suflet sa dati aceste imaginii la GARDA DE MEDIU! Este un jaf national este periclitata viata noastra si a copiilor nostrii.Eu am transmis acum mail. Sper sa se autosesizeze. Puneti si locatia exacta, este crunt.

 5. valeriu says:

  Craciunescu asta o fi vreun handicapat cum trebuie sa fie si subalternii lui. La atita lemn taiat, nimeni nu a auzit drujbele sau tafurile care au scos lemnul in zone accesibile? nimeni nu a vazut camioanele incarcate ochi? In cazul asta sa le dea inapoi impozitul pe salarii, ca la handicapati acesa nu se retine! Concluzia? O adunatura de gunoaie! Vezi in ce masini se lafaie! De unde naiba bani pentru ele???

 6. mihai says:

  acest articol nu il vad si cei de la DNA? Administratiile parcurilor ce fac acolo? Nu este sef de parc?
  Nu este paza?
  Nu au Biologi?
  Nu au rangeri?
  Mergeti si luati-le interviu! Publicatiile rapoartele de servici sunt documente publice! Ministerul Mediului ce face?
  CRIMINALI!

 7. andy says:

  Eu as rade de pa fata pamanului Ocolul Silvic, si as face o noua institutie cu directorisi garzi de mediu care provin din randul asociatiilor si a activistilor pentru protectia mediului. Ocolul Silvic e un cuib de penali asa cum il stim acum.

 8. ioana says:

  Da, ocoalele silvice colcaie de nedreptati. Aveti OS Bocsa Roomana, Os Valiug si mai nou OS Bozovici care au grave probleme, pagube de milioane.
  Sa stiti ca si angajatii DS Resita sunt ingroziti de ceea ce se petrece dar le este frica sa vb.

 9. alexandru nemoianu says:

  Nu ocoalele silvice sunt raul cel mare.Raul cel mare sunt autoritatile publice in cap cu dinozaurul scarbos Frunzaverde(am mai spus,cine poarta un asemenea nume din capul locului nu ar trebui admis in viata publica,este nume predestinat).Este vinovata si justitia care ingaduie in functie primarii CONDAMNATI penal.Asa este cazul in Prigor unde condamnatul Pavel Verindean este inca in functie.Un adevarat scandal care foarte curand va fi infatisat forurilor europene competente.

 10. Petre Radu says:

  Salut

  De la guvern sa se declare stare de urgentă
  Sa se facă bariere pe drumurile de acces
  Curtea marțială pentru ca este atentat la siguranța tării
  Sa se confiște camioanele
  Foc de voie pe timpul nopții

 11. politistii spagari says:

  Dar militienii judetului, in incompetenta lor, ce asteptau ? Spaga, lemne gratis ? S-au taiat si carat padurile sub ochii lor de prosti si spagari redusi.
  Pe sefi cine i-a pus, alti incompetenti. S-au dus padurile si sefii din militie fac pe prostii la fel ca subordonatii lor. Multa Uniune Europeana tarani nespalati veniti din oltenia

 12. ioana says:

  Faceti investigatii veniti in parcul Cheile Nerei e jale! Mergeti la Crivina o sa vedeti 10 ha rase(cel putin), mergeti deasupra la cea mai frumoasa cascada la BIgar sa vedeti padure seculara rasa, chiar zilele acestea.

 13. cioaca vs elodia says:

  https://www.google.ro/maps/place/45%C2%B028'28.6%22N+21%C2%B049'21.8%22E/@45.4746047,21.8205183,538m/data=!3m2!1e3!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x0?hl=en un mic link catre o alta defrisare ilegala facuta in judet, se afla in comuna farliug. defrisarea respectiva sa facut cu “aprobarea” primarului Ioan Borduz care i-au fost finantate petrecerile “vanatoresti” de catre taietorii ilegali de lemne. padurarii au inchis ochii pt ca ai doare in cot daca se taie sau nu. Acuma farliug trec in fiecare seara linistit cate 5,6 masini de lemne taiate ilegal.