Anul școlar a început luni pentru 90.000 de preșcolari și elevi din județul Timiș, însă, dintre aceștia, aproape 1.500 de elevi urmează cursurile online. Pentru un sfert din numărul lor, părinții au decis să învețe de acasă, de teamă sau pentru că au prejudecăți cu privire la mediul de la școală.
Potrivit unui raport întocmit de Inspectoratul Școlar Timiș, 1.500 de elevi timișeni urmează cursurile online în acest an școlar. Trei sferturi dintre elevi au motive justificate pentru care au rămas să învețe de acasă: 36 de elevi sunt în carantină, aproximativ 500 sunt bolnavi, iar ceilalți rămân acasă pentru că au un membru al familiei diagnosticat cu o boală cronică.
360 de elevi se regăsesc la rubrica „alte motive medicale nejustificate”. Inspectorul școlar general Marin Popescu spune că în această categorie se regăsesc elevii pentru care părinții au completat o cerere de urmare a cursurilor online, întrucât le este teamă pentru sănătatea copiilor și au prejudecăți legate de existența virusului: „Motive nejustificate medical înseamnă teamă, prejudecăți. Dacă părintele optează pentru online în afara cazurilor medicale, în baza unei cereri, elevul poate să facă cursurile online. Trebuie să asigurăm dreptul la educație.”, spune Marin Popescu.
În acest raport nu au fost cuprinși și copiii de la Școala Gimnazială 19 din Timișoara, care rămân acasă încă două săptămâni, din cauză că mai mulți profesori au fost confirmați cu coronavirus.
În Timiș, 150 de profesori și educatori susțin cursurile online de acasă. Dintre aceștia, 14 se află în izolare, 101 sunt bolnavi și au justificare medicală, iar 35 au un membru al familiei care prezintă boală cronică.
Citește și Cursuri exclusiv online în mai multe unități școlare din Timiș
605 de școli și grădinițe din Timiș au început anul școlar conform scenariilor stabilite de Comitetul pentru Situații de Urgență Timiș. Cele mai multe unități sunt în scenariul verde, în aproximativ 250 de școli și grădinițe din Timiș s-a adoptat scenariul galben, instituțiile de învățământ din Lugoj desfășurând exclusiv ore în scenariul galben din cauza situației epidemiologice a zonei. Până acum, o școală din Timiș a început anul școlar în scenariul roșu: Centrul de Resurse și Asistență Educațională Speranța din Timișoara, pentru că elevii nu au o clădire potrivită în care să învețe. Preșcolarii din Ghiroda încep noul an școlar abia săptămâna viitoare, din cauză că primăria nu a reușit să recepționeze lucrările din grădiniță, iar micuții din Dudeștii Noi rămân acasă încă două săptămâni, din aceleași motive.