Municipiul Reşiţa, 12 ani cu primari masoni! Din aceeaşi lojă masonică, (supra)numită „Lumină şi Adevăr“!

Informaţii în premieră privind implicarea masoneriei în edificarea istoriei recente a Reşiţei – acesta este cadoul oferit de Express de Banat cititorilor săi cu ocazia sărbătoririi „Zilelor Reşiţei“!

Loja Masonică „Lumină şi Adevăr“ (Freimaurerloge „Licht und Wartheit“), Orientul Reşiţa. Aşa se numeşte loja masonică ce a adunat în rândurile sale membri care aveau să ocupe cele mai importante funcţii din administraţia publică a judeţului Caraş-Severin şi a municipiului Reşiţa.

Fotografiile primite la redacţie prezintă imagini de la una din ceremoniile masonice „Licht und Wartheit“. Se întâmpla cu ceva mai bine de 10 ani în urmă, atunci când Liviu Spătaru devenea Maestru Venerabil (un fel de preşedinte) al Lojei „Lumină şi Adevăr“, Orientul Reşiţa. Cu puţin timp înainte de a-şi încheia mandatul de primar, spun sursele noastre, Liviu Spătaru a refuzat să mai facă parte din organizaţie, dându-şi demisia din calitatea de membru al lojei.

Din aceeaşi organizaţie francmasonică, aşa cum se vede din imaginea de mai jos, făceau parte atunci atât Mihai Stepanescu, care avea să devină primar al Reşiţei în 2008, cât şi Ioan Crina, viceprimar în mandatul lui Stepanescu din 2012 şi viceprimar cu atribuţii de primar în 2015-2016. Ioan Crina era cât pe ce să devină şi primar ales în vara anului trecut, dacă în calea ascensiunii sale nu s-ar fi interpus votul reşiţenilor pentru Nelu Popa. Cel care, după cum declară, nu a făcut parte niciodată din vreo organizaţie masonică.

gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

Spătaru, Stepanescu şi Crina au făcut parte, aşadar, din aceeaşi lojă masonică. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, Liviu Spătaru a fost membru al Lojei „Lumină şi Adevăr“ cel puţin trei dintre cei patru ani ai mandatului său de primar, început în 2004 şi încheiat în 2008. Spătaru a pierdut atunci alegerile pentru funcţia de primar în faţa lui Mihai Stepanescu, la acea vreme membru al lojei masonice din care ieşise de bunăvoie Spătaru! Stepanescu a candidat atunci din postura de aşa-zis independent politic, dar a beneficiat de susţinerea mascată a PSD (pe sistemul „independentul Sorin Oprescu“ de la capitală), partid în care s-a reînscris imediat după alegeri. Cel puţin până la încheierea mandatului prin demisia scrisă în arest, în noiembrie 2015, Mihai Stepanescu şi-a păstrat calitatea de membru al lojei masonice. Atribuţiile sale de primar au fost preluate, până la alegerile din iunie 2016, de viceprimarul Ioan Crina, care are şi el trecută în zona nescrisă a CV-ului calitatea de membru al Lojei „Lumină şi Adevăr“, Orientul Reşiţa.

În concluzie, începând de la alegerile din 1992, Reşiţa a avut doar doi primari non masoni: Mircea Popa, 1992-2004, şi Ioan Popa, 2016-prezent. În ceilalţi 12 ani, deci în perioada 2004-2016, Primăria Reşiţa a fost condusă de foşti sau actuali membri ai Lojei „Lumină şi Adevăr“, Orientul Reşiţa. Care este reprezentată însă şi acum în executivul municipalităţii, cel mai bun exemplu fiind city-managerul (fost viceprimar) Paul Vasile. Cel care, se spune, şi l-ar dori director (măcar adjunct) la Aquacaraş, din partea Municipiului Reşiţa, pe Iulian Georgevici – Maestru Venerabil al Lojei „Lumină şi Adevăr“, Orientul Reşiţa.

publicitate si promovare online banner maxagro