Monumentul istoric Băile Neptun, victimă a ninsorilor și temperaturilor scăzute?!

Prăbușirea unei bucăți din acoperișul clădirii Băile Neptun a fost cauzată de… natură. O comisie a stabilit recent că dezastrul s-a produs din cauza ninsorii, a înghețului și dezghețului din ultima perioadă, nici vorbă de neglijență sau dezinteres.

În urma evenimentelor din ultima perioadă, în 25 februarie o comisie numită prin Ordinul Prefectului județului Caraș-Severin s-a deplasat în orașul Băile Herculane pentru a stabili pagubele produse la clădirea istorică.

În prezența primarului Cristian Miclău s-a constatat că în urma fenomenelor meteorologice periculoase, ninsori și fenomene repetate de îngheț – dezgheț din perioada 15 ianuarie – 18 februarie, a fost afectat obiectivul „Monument istoric Băile Neptun”. Nici vorbă despre neîndeplinirea unor obligații de întreținere sau consolidare!

expresb 1000x100

Comisia a fost formată din reprezentanți ai Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, Prefecturii, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”, Sistemul de Gospodărire al Apelor, Consiliul Județean Caraș-Severin și Inspectoratul Județean de Construcții Caraș-Severin.
Comisia a constatat și evaluat pagubele în vederea solicitării unei finanțări guvernamentale pentru consolidarea și punerea în siguranță a imobilului de patrimoniu.

Reamintim, Primăria Băile Herculane, în urma emiterii autorizației de construcție pentru urgentarea și demararea punerii în siguranță a clădirii Băile Neptun, a deschis și un cont special pentru donații la Trezorerie (RO78TREZ18221370201XXXXX). În acest cont sunt așteptate donații din partea persoanelor fizice și juridice care doresc să susțină demersurile Primăriei. Pe lângă fondurile ce se pot strânge în acest cont se vor adăuga și folosi și sume din alte surse de finanțare cum ar fi cele provenite de la Institutul Național al Patrimoniului, ONG-uri și sume alocate prin buget, informează primarul orașului Băile Herculane, Cristian Miclău.

CITEȘTE ȘI: Clădirea Băile Neptun din Herculane scoate din letargie autorităţile! Ministerul Culturii propune modificarea Legii privind monumentele istorice