Ministerul Economiei „mătură” praful de la Moldomin!

Guvernul își îndreaptă atenția spre Moldova Nouă! Printr-o ordonanță de urgență, praful de la Moldomin va fi „măturat” din banii statului.

S-a găsit soluția pentru a crea cadrul legislativ necesar finanțării procesului de igienizare din Moldova Nouă. În luna septembrie, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 57, privind măsurile necesare în vederea conformării la unele obligații de mediu ale operatorilor economici din industria extractivă.

„Ca urmare a unor controale și discuții pe care le-am avut, am făcut în luna august intervenții la Ministerul Finanțelor Publice și la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. În data de 19 septembrie, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 57. Practic, a fost nevoie de această ordonanță pentru a crea cadrul legal care să permită finanțarea de la bugetul de stat a măsurilor de protecție a mediului, inclusiv pentru Moldomin. Nu exista cadrul legal prin care statul să poată finanța măcar temporar aceste lucrări, pentru că acolo este o situație juridică destul de încâlcită”, a declarat Florența Albu, prefectul județului Caraș-Severin.

leader board 728 x 90 px

Finanțarea se va face din bugetul de stat, prin Ministerul Economiei. Aceste sume sunt considerate cheltuieli pentru conservarea și administrarea bunurilor din averea debitorului, în cadrul procedurii falimentului. Prețul aproximativ pentru curățarea zonei se ridică la circa 12 milioane de euro.

Guvernul a adoptat acest act normativ în condițiile în care, în octombrie 2014, Comisia Europeană a reclamat România la Comisia de Justiție a UE pentru neîndeplinirea obligațiilor prevăzute de legislația comunitară privind deșeurile din industria extractivă în ceea ce privește lacurile de decantare Tăușani și Boșneag, aparținând Moldomin SA.

Moldomin a intrat în faliment în anul 2010 din cauza datoriilor acumulate. Potrivit lichidatorului judiciar, Moldomin deține rezerve de 200 de milioane de tone de cupru în zăcământul de la Moldova Nouă, ceea ce reprezintă cam 30% din rezervele totale de cupru ale României.

CITEȘTE ȘI:

Poluarea de la Moldova Nouă aduce și condamnarea României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene!

Ecologizarea Moldomin, răspunderea investitorilor

Soluții pentru praful otrăvitor de la Moldomin!

Se redeschide Moldominul! Se opreşte poluarea!