Migrația de primăvară a primarilor. „Politica, un război hibrid. Nu mai merge cu ideologii”

PSD: bono cucalan si alfred simonis
1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Migrația timpurie a primarilor din Timiș vine cu o serie de explicații care să justifice schimbarea partidului care a sprijinit candidatura în alegerile precedente.  

La finalul săptămânii trecute, Bono Cucalan, primarul comunei Dudeștii Vechi începând cu 2016, își anunța candidatura pentru încă un mandat, de această dată din partea PSD. „Nu am părăsit dreapta și nu am mers spre stânga. În toate partidele, nu numai în România, bătăile politice acum mai nou sunt hibride și nu mai există partide cu o doctrină clară: eu sunt de dreapta, tu ești de stânga.”, a explicat Bono Cucalan într-o intervenție la Radio Reșița. Cucalan este și astăzi membru PNL. Explică rămânerea sa în rândul liberalilor până la noile alegeri ca pe o respectare a Codului administrativ. „Respect Codul administrativ și rămân primar PNL, îmi duc mandatul până la capăt fără absolut nicio problemă.”, a mai spus primarul. Ca o mențiune, Codul administrativ prevede însă ca primarii care își schimbă partidul în timpul mandatului să își piardă funcția.

Astăzi, CL Dudeștii Vechi numără zero consilieri PSD. Sunt 7 de la PNL și câte trei de la Uniunea Bulgară din Banat – România și USR. „Riscul meu asumat a fost destul de mare pentru că noi am explicat deja cetățenilor că vom trece de la un partid la altul tocmai pentru a putea duce la bun sfârșit proiectele. La fel ca în alte bătălii, și în cele politice, mai nou este război hibrid. Nu mai merge cu ideologii, cu stânga cu dreapta. Eu spun că trebuie să mergem și noi la un alt nivel și să nu ratăm timpul care trece pe lângă noi, să fim eficienți.”, a concluzionat edilul local.

Cucalan este unul dintre cei aproape 20 de aleși locali din Timiș, primari și viceprimari, racolați de PSD, anunțați sâmbăta trecută de social-democrați. Majoritatea de la PNL, dar și de la USR, Pro România, PMP sau Partidul Republican. Și la PNL se duce politica porților deschise. Cel mai recent, alături de Alin Nica s-a prezentat Nicu Viorel, primarul PMP de la Săcălaz.  În decembrie anul trecut, la PNL treceau mai mulți membri Pro România, în frunte cu primărița de Otelec. 

CCR, despre traseismul politic la nivelul aleșilor locali

În 2014, Curtea Constituțională a invalidat ordonanța care permitea aleșilor locali să treacă de la un partid la altul, într-o perioadă de 45 de zile, fără să își piardă mandatul. S-a pus atunci problema dacă aleșii care au făcut acest pas își pierd mandatele, chiar dacă la momentul deciziei Curții, ordonanța nu mai producea efecte.

Banner Forta Dreptei tm 1000x100 1000x100 (4)

Judecătorii au explicat motivele pentru care Codul administrativ prevede pierderea calității dobândite în urma alegerilor pentru primarii, viceprimarii, consilierii locali și județeni care își părăsesc, în timpul mandatului, partidul sub sigla căruia au candidat. Scopul acestei prevederi este tocmai diminuarea migrației politice și a oportunismului politic, au spus judecătorii în decizia din 2014.

Explicații care vizează mandatele aleșilor locali au fost date în alte zeci de decizii ale Curții:

Decizie CCR din 2007 – „Electoratul acordă votul său unei persoane, pentru a îndeplini o funcție publică la nivelul administrației locale, în considerarea programului politic al partidului din rândurile căruia face parte la momentul alegerii și pe care această persoană urmează să îl promoveze pe perioada mandatului său de consilier local sau județean. Or, de vreme ce alesul local nu mai este membru al partidului pe listele căruia a fost ales, înseamnă că nu mai întrunește condițiile de reprezentativitate și legitimitate necesare îndeplinirii programului politic pentru care alegătorii au optat. Prin urmare, nu se mai justifică menținerea acestuia în funcția publică.”

Decizie CCR din 2013„păstrarea calității de consilier local sau județean în ipoteza în care acesta nu mai aparține partidului pe lista căruia a fost inițial ales ar echivala cu convertirea respectivului mandat într-un mandat de independent sau aparținând, eventual, altui partid politic în care consilierul s-a înscris ulterior. (…) mandatul în exercițiu, astfel continuat, nu mai corespunde voinței inițiale a electoratului, care a acordat votul său unui candidat în considerarea partidului pe care, la acel moment, acesta îl reprezenta.”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/