Medicii din Timișoara, sfaturi pentru a face față schimbărilor de temperatură

adaptare la schimbari de temperatura iarna timisoara
untitled design set 970x90 px

Schimbările de temperatură afectează corpul uman. Medicii din Timișoara ne învață cum să le facem față.

Diferențele mari de temperatură reprezintă un factor de stres pentru organismul uman, punând presiune asupra sistemelor cardiovascular și respirator. Această vulnerabilitate afectează cel mai adesea copiii mici, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni preexistente, îndeosebi pacienții cu boli pulmonare cronice.

Organismul uman are capacitatea de a se adapta la diferențele de temperatură, dar aceasta necesită timp. O diferență de 4 grade Celsius este amortizată în 10 până la 12 zile. Diferențele mari de temperatură pot duce la stres termic, afectând capacitatea corpului de a regla temperatura internă.

„O scădere bruscă și semnificativă a temperaturii mediului înconjurător, cum ar fi de la 18 – 19 grade Celsius la 2 – 3 grade Celsius, așa cum s-a întâmplat în ultimele zile, poate avea efecte semnificative asupra corpului uman și poate fi extrem de periculoasă. Printre efecte se numără constricția vaselor de sânge periferice, dar și stresul asupra sistemului cardiovascular”, explică dr. Adra Trușculescu, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara.

Există mai multe etape prin care trece organismul nostru în perioada de adaptare.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Adaptarea la noile cerințe metabolice poate dura câteva zile. Sistemul imunitar poate fi solicitat, iar adaptarea la schimbările bruște poate necesita o perioadă mai lungă pentru a se consolida. Enzimele implicate în procesele metabolice devin mai active, contribuind la o mai bună reglare a temperaturii, dar și aceasta necesită timp. Respirația poate deveni mai rapidă pentru a compensa schimbările de temperatură, ceea ce îi afectează foarte mult pe pacienții cu boli pulmonare”, mai spune dr. Adra Trușculescu.

Măsurile ce le putem lua

  • Stratificare adecvată a îmbrăcămintei: Îmbrăcămintea în straturi ajută la menținerea căldurii corporale.
  • Hidratare: Consumul adecvat de băuturi calde este esențial pentru a menține funcțiile fiziologice în condiții de temperaturi scăzute.
  • Alimentație echilibrată: O dietă bogată în nutrimente sprijină metabolismul și funcțiile organice.
  • Activitate fizică moderată: Exercițiile fizice moderate stimulează producția de căldură internă.

Sursa foto: pexels.com

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/