Lugojenii confundă canalizarea cu tomberonul!

canalizare curatata
1000x100 (2) STPT job 1000x200

„Canalizarea nu este coș de gunoi” este campanie desfășurată de societatea de apă-canal a oraşului, în încercarea de a-i sensibiliza pe lugojeni să nu mai arunce mizerii în wc sau chiuvetă.

Societatea lugojeană care furnizează servicii de apă-canal în municipiu, Meridian 22, a demarat, în urmă cu o lună de zile, campania „Canalizarea nu este coș de gunoi. Ce să nu aruncăm în wc și în chiuvetă?”.

Scopul campaniei este de a conștientiza cetățenii să nu confunde sistemul de canalizare cu coșul de gunoi, fapt care cauzează înfundarea conductelor și refularea apelor uzate în locuințe sau pe domeniul public. Din păcate, până în prezent campania nu și-a atins scopul, deci situația a rămas neschimbată și nu s-a simțit nicio ameliorare.

„Avem probleme foarte mari cu stațiile de pompare, cu stația de epurare din cauza faptului că anumite deșeuri precum: șervețele umede, vată, lavete, bureți, resturi alimentare etc. ajung în sistemul de canalizare. Iar unde avem stații de pompare se adună în jurul lor și se ard pompele. La Jabăr unde avem multe pompe de nămol și de pompare e la fel, le blochează și le arde, iar costurile sunt forte mari”, ne-a declarat Acvilian Belințan, administrator special al firmei Meridian 22, care a adăugat că sunt probleme și cu mașina de desfundat canalizarea, care e veche, din 1979, iar aparatul, la fel, din 1998, deci nu fac față numeroaselor solicitări.

1000x100 (3) 1000x100 (4)

Administratorul Meridianului a mai precizat că firma de salubritate RETIM selecționează foarte atent gunoiul și verifică des tomberoanele, astfel că o mare parte din deșeurile locatarilor de la bloc ajung în canalizare. Problema este că muncitorii Meridianului scot din canalizare deșeuri care n-ar trebui să fie acolo, precum: plasă de plastic pentru tencuială, perdele de duș, sticle de plastic, diferite ambalaje, șervețele umede, absorbante, vată, lavete și altele. Iar acestea, împreună cu grăsimile și noroiul fac dop și blochează complet canalizarea.

„La capitolul conștiință stăm foarte rău. Nu știu ce să mai spun și cum să-i sensibilizăm pe oamenii care nu au cei 7 ani de acasă. Din păcate, lugojenii confundă canalizarea cu tomberonul. Ei își creează probleme, în primul rând lor, canalizarea se înfundă, apoi le inundă beciurile. Sunt probleme foarte mari cu scutecele copiilor, cu șervețelele umede, care ajung în canalizare, și, cu toate că RETIM-ul le colectează în tomberoanele negre, marea majoritate a cetățenilor nu le depun acolo. Noi am început această campanie prin punerea de afișe la scările de bloc din oraș și o vom continuare cu ajutorul firmei care ne face facturile, urmând ca pe verso să imprimăm un mesaj, iar astfel fiecare om să ia cunoștință de această situație nefirească”, a concluzionat Acvilian Belințan.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/