Localități fără direcție, în Timiș. Ce s-a întâmplat cu edilii pe care oamenii i-au ales la vot?

primaria checea
1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Două localități din județul Timiș au rămas fără primari, în primul an după alegerile din 2020, după ce edilii locali au fost declarați incompatibili de instanțele de judecată. Atribuțiilor lor au fost preluate de viceprimari. Guvernul va trebui să stabilească o dată pentru desfășurarea unui nou scrutin, înainte de termen.

În aprilie 2021, prefectul județului Timiș semna ordinul prin care constata încetarea înainte de termen a mandatului primarului comunei Mănăștiur, Ionel Curuți, ca urmare a constatării încălcării regimului incompatibilităților.  Primarul comunei Checea, Daniel Florea, a fost eliberat din funcție în martie anul acesta după ce ANI l-a declarat incompatibil. Florea a pierdut procesul în instanță, în consecință, prefectul a semnat ordinul de încetare a mandatului său.

În privința viceprimarilor, la Șandra a fost o situație de acest gen, în mai 2021. Gheorghe Nițu, ales dintre consilieri locali în funcția de viceprimar, a fost găsit în incompatibilitate de ANI, după ce liberalul a fost simultan și viceprimar, și membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Șandra, în perioada 2012-2014. Și viceprimarul de Recaș a fost destituit similar din funcție.

„Este o situație neplăcută, mai ales acolo unde conducătorul autorității publice locale își pierde acest mandat, deoarece el este persoana aleasă de comunitate, în care toată lumea a avut încredere. La ora actuală, toate dispozițiile și toate atribuțiile sunt acordate viceprimarilor, în cele două localități. Situația este mai simplă în cazul viceprimarului de la Recaș, deoarece acolo poate fi ales de consiliul local un alt viceprimar. În cazul primarilor va trebui ca Guvernul să stabilească o zi pentru alegeri, această hotărâre va trebui să fie stabilită la nivel național. Când se va aduna un număr consistent de primării unde se pot organiza alegeri se va stabili și data și vom avea din nou aleși în aceste două localități.”, a declarat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

Chiar dacă lucrurile ar putea funcționa din inerție în localitățile fără primar ales, există totuși și dezavantaje pentru comunitate.

1000x100 (4)

„Autoritățile publice locale sunt structurate pe compartimente, diferite servicii care ar trebui să funcționeze chiar și în momentul în care primarul nu mai este pe funcție sau postul e vacant, dar în principiu, mai ales în localitățile acestea mai mici, primarul este cel care are anvergura de a orienta politica de dezvoltare locală, el are viziunea cu care a început pentru promovarea anumitor proiecte. Cu atât mai mult cu cât acum este o perioadă critică în care România, dacă dorește să obțină ceva bani pe PNRR, trebuie să depună proiecte foarte bine elaborate, fiecare localitate, este o competiție între localități și cu siguranță că acele localități în care primarul este destituit în baza sentinței judecătorești sunt sigur dezavantajate față de celelalte unde primarii sunt stabiliți și sunt pe funcții.”, a mai explicat Drăgănescu.

În martie, inspectorii de integritate au constatat existența unui conflict de interese și în cazul primarului Recașului, Teodor Pavel. Însă una dintre cele mai complicate situații din județ, în privința integrității, l-a vizat pe primarul Detei. Ales pentru a patra oară în 2020, Petru Roman a fost suspendat de două ori din funcție pentru conflict de interese. Prefectura i-a încetat mandatul, iar instanța l-a repus pe funcție la 9 luni de la suspendare.

Foto: Facebook/Primaria Checea

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/