Petru Roman se întoarce la conducerea Primăriei Deta. A câștigat din nou procesul, după aproape 9 luni de la suspendare

petru roman

Ales pentru a patra oară primar al orașului Deta, suspendat de două ori din funcție în urma unui conflict de interese constatat de inspectorii de integritate, Petru Roman se întoarce la conducerea primăriei la aproape 9 luni de când a fost suspendat din funcție de Prefectura Timiș. 

Liberalul Petru Roman a fost ales în toamna anului 2020 pentru a patra oară primar în Deta, județul Timiș. În martie anul acesta, fostul prefect Zoltan Nemeth a semnat ordinul prin care i-a constatat încetarea înainte de termen a mandatului, în baza unei decizii ANI care stabilea un conflict de interese. Petru Roman a considerat că i se face o nedreptate, așa că a mers în instanță. Iar acum a câștigat.

„Mă întorc după 8 luni și 20 de zile. O perioadă am fost acasă, nu am făcut nimic, am așteptat să am o sentință, după aceea când am văzut că lucrurile se întind am acceptat să fiu consilierul viceprimarului ca să coordonez partea de proiecte europene a Primăriei Deta. Și uite acum, după 8 luni și 20 de zile, am câștigat un proces definitiv, sper că definitiv de data asta, și mă întorc miercuri probabil la primărie. Luni am depus cererea de grefă și dacă o primesc marți, mai mult ca sigur miercuri sunt la serviciu.”, a declarat Petru Roman.

Nu este prima dată când Petru Roman este suspendat din funcție pentru conflictul de interese constatat de inspectorii de integritate.

CITEȘTE ȘI: Un liberal candidează din nou la primărie, deși a fost găsit în conflict de interese de ANI. Social-democrații contestă candidatura

„Este aceeași situație care practic pleacă din 2008 până în 2012 – atât se întinde – , am avut o sentință definitivă la ÎCCJ în 2018, în 2019 prefectul m-a suspendat pentru o sumă de 28,82 de bani, atât e suma care intră în discuție pe tot ce se întâmplă cu mine. Am câștigat după o lună, acum m-a suspendat din nou, în legislatura următoare, tot pentru aceeași faptă, nu s-a întâmplat nimic în plus, e același cap de acuzare, am fost trimis și în judecată penală, am câștigat acolo, am fost achitat în 2017 și uite acum, după atâta vreme, sper să fie definitivă, definitivă.  Conflictul de interese pentru care eu am fost suspendat, în momentul de față, conform legii se prescrie la 3 ani de la data săvârșirii faptei. La mine, cum vă spuneam, a fost vorba de perioada 2008-2012. În al doilea rând, pedeapsa pentru conflictul de interese administrativ înseamnă 10% din salariu, de la 1 la 6 luni, în funcție de gravitatea faptei. Acum, la 28,82 de bani bănuiesc că nu ar fi trebuit să fiu pedepsit mai mult de o lună cu 10% din salariu, dar instanța așa a stabilit, prefectul așa a stabilit. Prefectul din legislatura trecută m-a suspendat, am înțeles, nu am comentat, am câștigat. Din păcate, un fost contracandidat al meu, nu a făcut altceva decât să facă o plângere penală prefectului din următoarea legislatură, și, ca să se spele pe mâini, m-au suspendat. Dacă vă uitați în altă parte, în toată țara, dau exemplul cel mai clar Primăria Sibiu – primărița de acolo a fost suspendată în 2019, a câștigat ca mine, nu a mai fost suspendată de atunci.”, a mai spus Petru Roman.

Roman s-a aflat și pe lista PNL pentru Camera Deputaților în alegerile din 2020, însă candidatura sa nu a fost acceptată de conducerea centrală a liberalilor, din cauza problemelor de integritate.