Lăcrimioara Chebuțiu, implicată în şmenurile de la Hydro Engineering! Vezi motivul sensibil pentru care nu a fost încătuşată! (UPDATE)

explo 1000x200

Fostului director al UCMR, Adrian Chebuţiu, nu i-a mai fost de ajuns sprijinul locotenentului său, Adrian Preda, în atâtea afaceri penale, astfel că şi-a băgat la înaintare soţia, fosta lui asistentă în perioada când tocmai ajunsese la Reşiţa cu scopul de a „salva” uzina!

Cu o condamnare de cinci ani închisoare în primă instanţă şi un dosar în lucru la DNA Timişoara, Adrian Chebuţiu s-a trezit din nou luat pe sus de procurori. De data asta, de cei de la DIICOT, care l-au mai vizitat şi în luna martie a anului trecut. La fel şi mâna lui dreaptă, Adrian Preda, omul care execută întru totul ordinele sale. Ambii au ieşit cu cătuşe la mâini din sediul DIICOT Caraş-Severin şi au fost conduşi în arestul IPJ, pentru ca, astăzi, cel mai probabil, să fie propuşi instanţei pentru arestare preventivă. La audieri a fost adusă ieri şi Lăcrimioara Chebuţiu. Chiar dacă a părăsit sediul Parchetului fără a fi încătuşată, însoţită de unul dintre avocaţi, e limpede că ancheta o vizează în mod direct şi pe ea. Surse apropiate anchetatorilor susţin că singurul motiv pentru care Lăcrimioara Chebuţiu nu a fost reţinută pe bază de ordonanţă, aşa cum s-a întâmplat cu soţul său, ar fi legat de cei doi copii minori, doi gemeni, pe care îi are cu Adrian Chebuţiu. Reţinerea ambilor soţi Chebuţiu i-ar fi putut tulbura şi afecta serios pe cei doi copii şi tocmai din acest motiv procurorii nu au emis ordonanţă de reţinere şi pe numele celei care este administratorul SC Hydro Engineering SA, societate aflată în momentul de faţă în insolvenţă.

Au pus mâna pe tot ce avea mai bun UCMR!

Express de Banat a scris încă din decembrie 2013 despre implicarea Lăcrimioarei Chebuţiu în afacerile murdare gândite şi coordonate de soţul său. Aceasta apare în vânzările cu cântec ale patrimoniului UCMR, care au lăsat, practic, uzina reşiţeană îngropată în datorii, în timp ce toate obiectivele importante ale uzinei au ajuns să le aparţină lor. E şi cazul Vilei Renk, devenită între timp reşedinţa familiei Chebuţiu. „Multe dintre vânzările de active importante ale societăţii (ex: Vila Renk) au fost semnate atât din partea vânzătorului, cât şi din partea cumpărătorului, de Adrian Preda, împuternicit de Adrian Chebuţiu sau de către Adrian Chebuţiu şi alte persoane afiliate acestuia (ex: Lăcrimioara Chebuţiu, în prezent administrator al Hydro Engineering SA) la preţuri de cele mai multe ori sub valoarea de piaţă şi uneori chiar sub valoarea contabilă, acestea profitând unor societăţi în care cei doi aveau sau au în prezent interese personale directe sau indirecte. Ca procedură generală de lucru, plata preţului se făcea prin metode originale, respectiv prin compensarea datoriilor UCMR înregistrate către societăţi din grup, datorii create artificial şi supradimensionate ca valoare, în condiţiile în care serviciile prestate de respectivele societăţi afiliate au fost nesemnificative sau nu pot fi dovedite prin acte întocmite sau plusuri de valoare înregistrate de societate. (…) Contractul a fost încheiat în data de 11.05.2010. Plata s-a făcut prin compensări în 23.04.2010. Astfel, în aceeaşi zi, SC Hydro Engineering SA emite 20 de facturi către UCMR, dintre care două cu acelaşi număr 815 şi sume diferite”, se arată într-unul din documentele oficiale intrate în posesia Express de Banat încă din 2013.

Şi-au însuşit ilegal documentaţia ICPEH!

Audierile şi reţinerile de ieri au legătură cu perchezițiile din martie, anul trecut, de la Hydro Engeneering. Pressalert.ro vorbeşte despre hotărâri false ale Consiliului de Administraţie, despre contracte prin care societatea condusă de Lăcrimioara Chebuţiu şi-a însuşit ilegal patrimoniul de cunoștințe și experiențe tehnice  dobândit din 1966 de fostul Institutul de Cercetări şi Proiectări pentru Echipamente Hidroenergetice. „Din 2007 și până în 2013, Hydro Engeneering S.A a încasat 47.862.851 lei. De asemenea, după scoaterea  UCM Reșița SA din acţionariatul SC Hydro Engineering SA, au fost evaluate un număr de 92 modele industriale, din arhiva compartimentului de Cercetare. Valoarea prejudiciului stabilit până acum este de de 77.687.269,71 lei”, notează sursa citată.

UPDATE 1 – Ora 11.00

Ministerul Public a făcut publice astăzi primele date oficiale legate de acțiunea de ieri care vizează familia Chebuțiu. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş – Severin au destructurat activitatea unui adevărat grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de delapidare.

 “Procurorii au început urmărirea împotriva inculpaţilor Chebuţiu Adrian, Preda Coriolan Adrian şi Chebuţiu Lăcrimioara sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare în formă continuată. De asemenea a fost începută urmărirea penală faţă de S.C. Hydro Engeneering S.A. În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii  au constituit un grup infracţional organizat în scopul delapidării S.C. UC.M.R. S.A prin însuşirea în interesul S.C. Hydro Engeneering S.A. (unde singurele acţionare erau AC MANAGEMENT S.R.L. şi ICE INTERNATIONAL CONSULTING ENGINEERING ELVETIA, societăţi unde Chebuţiu Adrian si Chebuţiu Lăcrimioara aveau interese directe)  a know-howului, constând în tehnologii, documente, schiţe, manuale, desene industriale a căror valoare economică depăşeşte 17 milioane de euro”, a precizat DIICOT.

Nu i-au mai săturat banii din România!

Schema infracţională a fost gândită de Adrian Chebuţiu. Delapidarea UCMR s-a produs în mai multe etape, după cum informează procurorii: “Prima etapă a constat în înfiinţarea S.C. Hydro Engeneering S.A. Iniţiativa înfiinţării acestei societăţi a aparţinut inculpatului Chebuţiu Adrian. Motivul infiinţării SC Hydro Engeneering SA era acela al accesării unor finanţări de la Uniunea Europeană prin diverse programe în parteneriat cu Ministerul Economiei şi Comertului, dedicate Institutelor de Cercetare şi Proiectare. S-a propus, votat şi aprobat înfiinţarea SC Hydro Engeneering SA doar în situaţia în care SC UCM Reşiţa SA urma să deţină pachetul majoritar de acţiuni. În paralel, inculpatul Chebuţiu Adrian a emis o  hotărâre necunoscută de membrii consiliului de administratţie prin care UCM Reşiţa SA, care deţinea know-how-ul în domeniul de cercetare şi dezvoltare, se obliga ca după înfiinţarea noii societăţi să transmită know-how-ul prin punerea la dispoziţie de tehnologii, documente, schiţe, manuale etc şi personal tehnic specializat”.

Şmenuri în doi

A doua etapă în realizarea acestui plan ingenios, dar penal, a constat în scoaterea totală a SC UCM REŞIŢA SA din structura acţionariatului de la SC Hydro Engeenering SA şi rămânerea în structura acestuia doar a societăţilor în care avea interes familia Chebuţiu. “În data de 28.05.2007, a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie din SC UCMR SA, prezidată de Chebuţiu Adrian în calitate de preşedinte şi cu Ştefănica Lăcrămioara în calitate de secretar. Cu acea ocazie a fost aprobată cesionarea acţiunilor deţinute la SC Hydro Engineering SA către Ice Internaţional Consulting Engineering şi retragerea SC UCMR SA din acţionariat cu renunţarea la orice pretenţie, de orice natură faţă de SC Hydro Engineering SA. Procesul verbal de şedinţă a fost semnat doar de cei doi, fără a fi semnat de încă un membru al Consiliului de Administraţie, iar pentru a duce la îndeplinire aceste aspecte a fost împuternicit Chebuţiu Adrian. În urma acestei şedinte a fost emisă o hotărâre  prin care s-au cesionat acţiunile deţinute de SC UCM Reşiţa SA la SC Hydro Engineering SA către Ice International Consulting Engineering şi retragerea SC UCMR SA din acţionariat cu renunţarea la orice pretenţie, de orice natură faţă de SC Hydro Engineering SA”, au mai explicat procuririi de la Crimă Organizată.

Prejudiciu fabulos

Ultima etapă a constat în desfăşurarea de către cei trei inculpaţi a  unor acţiuni care demonstrează însuşirea ilegală a know-howului aparţinând SC UCM REŞIŢA SA în favoarea SC Hydro Engineering SA. “Imediat după ce SC UCM REŞIŢA SA a fost retrasă din structura SC Hydro Engineering SA, respectiv în data de 29.05.2007, Chebuţiu Adrian în calitate de preşedinte CA şi director general la SC UCM REŞIŢA SA a încheiat şi semnat  un contract cadru de prestări servicii prin care a angajat  SC UCM REŞIŢA SA la plata unor servicii prestate de SC Hydro Engineering SA în legătură cu know-how-ul însuşit ilegal. În acest contract era stipulată clauza prin care dreptul de autor asupra serviciilor care fac obiectul prezentului contract (know – how) aparţin executantului, respectiv SC Hydro Engineering SA. Chebuţiu Adrian, deşi era la momentul respectiv preşedinte CA şi director general la SC UCM REŞIŢA SA a acceptat această clauză acţionând în detrimentul societăţii pe care o reprezenta. De asemenea, există suspiciuni că inculpaţii, în acelaşi mod au semnat şi alte contracte/acte adiţionale. Se reţine că SC Hydro Engeenering SA a emis facturi şi a încasat în intervalul 28.05.2007 – 28.11.2013 suma de 47.862.851,68 lei. De asemenea, după scoaterea SA UCM REŞIŢA SA din acţionariatul SC Hydro Engineering SA, au fost evaluate un număr de 92 modele industriale, din arhiva Compartimentului de Cercetare, dintre care doar 7 au fost create după înfiinţarea acestei societăţii, restul fiind create anterior, precum si mai multe licenţe de calculator si programe, la valoarea de 30.991.143,30 lei. Aceasta suma a fost inregistrata in contabilitatea SC Hydro Engeenering SA, la rubrica imobilizarii necorporale”, arată DIICOT.

Prejudiciul creat uzinei reşiţene se ridică la valoarea totală de 77.687.269,71 lei. Chebuţiu şi Preda merg azi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE 2 – Ora 12.15

În momentul de față Chebuțiu și Preda sunt în sala de judecată a Tribunalului Caraș-Severin, unde judecătorul de drepturi și libertăți analizează propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT. Pe holurile instanței se află și soția lui Adrian Chebuțiu care se bucură de libertate doar datorită faptului că are acasă doi copii minori, ce nu ar fi putut fi privați măcar de prezența unuia dintre părinți.

UPDATE 3 – Instanța a decis în urmă cu doar câteva momente că cei doi Adrian, Chebuțiu și Preda, trebuie să stea în arest preventiv pentru 30 de zile.  Reporterii Express de Banat au încercat să stea de vorbă cu Lăcrimioara Chebuțiu despre acuzațiile grave care i se aduc familiei sale, dar le-a întors spatele foarte arogantă.

 

Rămâi pe expressdebanat.ro! Revenim cu amănunte senzaţionale despre ingineriile familiei Chebuţiu!

Comments

 1. inavoig says:

  La toti le vine randu` ! Sper sa se faca dreptate

 2. Mihai says:

  Buna ziua,
  nu doresc sa analizez vina celor acum judecati, dar sunt anumite chestiuni care nu sunt adevarate.
  Asa-zisul know-how nu este al UCMR-ului si nici alt altcuiva ci numai al institutului de proiectare, ca se numeste HYE sau ICPEHR sau altcumva. Este clar ca se da batalie pentru munca de ceva zeci de ani a celor de la institut (daca se mai poate numi institut, mai sunt doar cativa oameni), adica se da batalie pentru arhiva care intradevar este o resursa bogata pentru cei interesati. UCMR nu a avut nici o contributie la realizarea patrimoniului intelectual. CAt priveste vina celor arestati, nu doresc sa le iau apararea, dar nu sunt singurii vinovati. Au fost multi cei care au profitat de bunavointa sau naivitatea fostilor sefi. Istoria zice ca marii boieri au avut de la dregatori diferite avantaje si tot ei au fost cei care i-au tradat. Nimic nou sub soare. Cei multi sufera, iar cei putini acum si inainte au avut totdeauna de castigat. Daca ar fi de analizat ar fi multi care ar trebui sa dea socoteala pentru saracirea Resitei nu doar cei acum implicati.

 3. Dinu says:

  Know-how este un termen preluat din limba engleză, care desemnează cunoștințe specifice, deținute de o persoană fizică, adica eu proiectantul, obținute prin lucrări de cercetare și de dezvoltare importante și costisitoare. Eu inginerul ma obligă să puna la dispoziția UCMR documente, schițe hidro care nu seamana una cu alta pentru ca este inventia mea nu a celor care au lucrat la UCMR pe vremuri. Ei, UCMR, se obligă să păstreze secretul asupra tutoror informațiilor obținute, pentru că altfel know-how-ul respectiv ar intra în domeniul public și ar aduce prejudicii inginerului proiectant. Eu am drept exclusiv asupra informațiilor, procedeelor și elementelor conexe care sunt incorporate într-un contract de know-how. Noutatea know-how-ului este subiectivă, și ține doar de cunoștințele beneficiarului. Oricine poate folosi procedee și tehnici identice de fabricare dacă a ajuns în mod corect la cunoașterea lor. Deci de ce furt vorbim domnilor ? Cartile sunt ale mele cumparate cu greu, in rusa, traduse de mine, care sunt ale UCMR ? Daca nu imi vand munca cum sunt platit ca nu mai sunt angajatul UCMR ?

 4. Mihai says:

  Citeam pe o pagina resiteana ca se intenteaza proces impotriva institutului. Ma intreb mai este nevoie de “agenturi straine” sau este suficient ca “media” resiteana in cautarea de senzational sa puna umarul la distrugerea totala a ceea ce a mai ramas din Resita. Nu pot sa spun decat rusine! Media resiteana ar trebui sa sprijine acest oras nu sa-l defaimeze in orisice chip. Luati-va de cei care imbogatiti fiind nu fac nimic pentru acest oras. Mai lasat-i in pace pe cei care pasionati de munca lor, poate indragostiti de munca si de orasul lor (sunt vorbe mari, nu-i asa?) mai fac ceva pentru ca uzina sa mai mearga, orasul acesta sa mai existe si poate in felul acesta sa va mai citeasca cineva. Uzina incearca sa faca proiectare, doar incearca pentru ca un conducator care a nimerit pe fotoliul de mare sef habar nu are ce inseamna proiectare. Ma intreb cate concursuri de ocupare posturi grase s-au facut si in institut si in uzina si cam peste tot. Cam atat. Mi-e lehaminte de ce scriu unii.

 5. Constantin Eugen says:

  Mihai si Dinu ati innebunit ? Unde ati lucrat voi si ce ati produs? Aveti habar despre ce vorbiti ? Uzina de care vorbiti are 280 ani de viata!ICPH-ul are mai mult de 45 ani !Aveti habar cati oameni si-au sacrificat tineretile si chiar vietile pentru aceste 2 “bijuterii” ale Romaniei ? Sigur ca de DISTRUGEREA LOR sunt vinovati toti politicienii de dupa 1989. UCMR-ul si Institutul n-au fost distruse de straini. Au fost distruse de niste banditi din Romania, adusi de “VANTURILE PUSTIEI” LA RESITA.Am vazut specialisti plangand ca au fost aruncati in strada de Chebutiu di Preda. La puscarie cu ei !