Jaf de proporții, anchetele stau pe loc! „Pădurea a fost în permanență mită electorală! E atac la siguranța națională!”

Inspectorii Gărzii Forestiere n-au avut încotro și au recunoscut oficial că la Lăpușnicu Mare s-a furat ca în codru. S-a furat din pădurea comunei, actele de control o dovedesc, dar nimeni nu se grăbește să-i tragă la răspundere pe cei care și-au însușit aurul verde, lăsat în mod intenționat nepăzit atâția ani!

Drujbele și-au făcut de cap la Lăpușnicu Mare și au rărit considerabil pădurea, iar în unele zone au făcut chiar prăpăd, au ras tot! Potrivit cifrelor culese de la Garda Forestieră, vorbim de al doilea cel mai mare prejudiciu în materie de delicte silvice din România, constatat în 2018. Actele de control indică un prejudiciu de 6.000 de metri cubi, adică vreo 450.000 de euro. Aproape 23 de miliarde de lei vechi! Și asta nu e tot, urmează să se constate prejudiciul în cea mai afectată zonă de tăierile ilegale!

Primăria Lăpușnicu Mare a avut amenajament silvic pregătit spre avizare de către Minister încă din 2012. Niciodată nu a fost însă recepționat. Cu alte cuvinte, pădurea comunală putea fi exploatată în regim de legalitate, dar interesele în mandatul lui Ion Lala au fost altele. Jaful a ieșit la iveală după ce noul primar, Mihaela Drăgilă, a tot insistat la instituțiile silvice abilitate să inspecteze pădurea de la Lăpușnicu Mare. Era de notorietate ce se întâmplă cu lemnul și era vizibil cu ochiul liber că pădurea se rărește pe zi ce trece. Inspectorii de la Garda Forestieră n-au făcut altceva decât să stabilească dimensiunile masacrului din pădure. Au constatat, în urma controlului de fond, că 6.000 mc au fost tăiați ilegal! Ca urmare, a fost sesizat prin mai multe plângeri penale Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița. Dosarele sunt în lucru. Deși e vorba de același lucru, sunt deschise mai multe dosare. Astfel, dau de înțeles specialiștii, prejudiciul e împărțit pe fiecare dosar în parte și se evită prealuarea anchetei de către DNA.

„Așteptăm să vedem ce se întâmplă, pentru că, spun eu, e o chestiune de siguranță națională. Legea siguranței naționale spune că nu doar acțiunile, ci și inacțiunea care duce la prejudicierea fondului forestier constituie atac la siguranța națională! Obligația primarului era să încheie contract de pază și administrare cu Ocolul Silvic. Nu a făcut treaba asta și pădurea a fost în permanență mită electorală! În România, s-au tăiat păduri și cu complicitatea primarilor. Ei aveau obligația să dea pădurea spre o structură silvică autorizată, să o păzească măcar. Multe din pădurile primăriilor au fost nepăzite. S-au sponsorizat campanii electorale și au fost folosite pentru capital electoral”, explică Mihaela Drăgilă, primarul comunei Lăpușnicu Mare.

În momentul de față, pădurea comunei e în grija Ocolului Silvic Banatul Montan, ocol înființat de mai multe UAT-uri din Caraș-Severin. Dimensiunile jafului care a fost până în 2017 vor crește însă semnificativ. Și asta pentru că mai sunt sute de hectare în care inspectorii silvici n-au ajuns încă. „Noi avem 1.860 de hectare de pădure. Dintre acestea, 150 nu au putut fi inspectate deoarece nu erau stabilite limitele Primăriei și proprietarilor privați. Acolo e cea mai masacrată parte din fondul forestier! Pe aceste 150 de hectare care au rămas și pe care ne-am intabulat, după ce vom fi proprietari cu drepturi depline, va putea veni Garda Forestieră în inspecție. Acolo e un masacru, e jale!”, avertizează edilul-șef.

De tragerea la răspundere a celor care au făcut posibil furtul aurului verde ar trebui să se ocupe organele de cercetare penală. Probe sunt, iar realitatea de la fața locului nu o poate schimba nimeni. Cel puțin, nu imediat. În timp însă, pădurea va avea șansa regenerării. Lucrează la asta primarul Mihaela Drăgilă. „Eu depun la sfârșitul lui martie solicitare pentru o subvenție, e vorba despre o măsură de regenerare ecologică, Silvomediu. Se dau 38 de euro la hectar, timp de cinci ani. Noi avem 1.800 ha. Condiția e să înființezi o zonă de liniște de minimum 300 de ha, adică 300 de ha compacte, unde nu intrăm cu utilaje, cu drujbe, nu facem niciun fel de lucrări. Lăsăm să se regenereze pe cale naturală. Sunt 80 de milioane de euro disponibili pentru asta!”, a mai spus edilul-șef.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/