Este lumea pregătită pentru alt Google? Unul cretin?

motor de cautare OpenAI bazat pe ChatGPT

A devenit Google un instrument perimat și trebuie înlocuit? Și dacă da, cu ce, avem nevoie de un motor de căutare fără reclame dar inventiv?

Internetul este inundat de așa-zisele știri care spun că vom avea un motor de căutare rival pentru Google. Acesta ar fi o creație a celor de la OpenAI și va fi bazat pe ChatGPT. Ba, mai mult, unele site-uri dau ca sigură lansarea noului motor de căutare în ziua de 9 mai sau imediat după aceasta.

Este greu (și riscant) să faci pronosticuri în acest sens. Să confirmi sau să infirmi știri din auzite despre ceea ce ar avea de gând cei de peste Ocean, și să nu se adeverească, ar însemna aproape sigur un fel de abis în cariera unui columnist. Așa zic ei, americanii, columniștii sunt cei ce scriu regulat articole sau editoriale. Noroc că în România demisia nu se prea poartă, iar debitatul de prostii nu se pedepsește. Prin urmare, vă rog să considerați rândurile următoare un fel de părere personală.

Deci, vom avea sau nu un rival la Google? Vă cădea sau va pierde din cota de piață Google?

Fum iese, înseamnă că este și foc

Lex Fridman este un informatician american, un mare autor de podcasturi, interviuri și articole despre tot ce înseamnă noutate în PC-uri, limbaje de programare, evoluție cibernetică, etc, înțelegeți domeniul. În America are notorietate, iar site-urile serioase se străduiesc să-i publice părerile. Ei bine, Lex Fridman, a publicat un interviu cu Sam Altman, acesta fiind CEO-ul de la OpenAI, un acționar principal al companiei. Și, de fapt, Sam Altman este cel considerat a fi detonatorul exploziei de AI din ultima vreme. Compania sa a beneficiat de investiții de la Microsoft fonduri de miliarde de dolari pentru dezvoltarea și implementarea AI.

Tema de discuție a fost, bănuiți, va scoate OpenAI acest motor de căutare bazat pe ChatGPT? Se va lupta cu Google pentru piața căutărilor pe internet? Din ce am înțeles eu, Sam Altman nu zice nici da, nici ba, întreține suspansul. Dar afirmă că da, este nevoie de o alternativă, una fără „publicitatea distopică” promovată de Google. Oamenii s-au săturat de publicitate, la o căutare cu Google, spune Altman, primești 10 linkuri și 13 reclame! Trebuie construită o alternativă fără această agresiune. Cum e acum este ceva foarte plictisitor.

Lex Fridman l-a provocat, adică va fi un motor de căutare fără reclame? Altman nu a confirmat. A spus însă că se poate face ceva serios și fără distopia aceasta a reclamelor. (Adică fără agresiunea lor și lipsa de obiect, cam pe aici.) Este convins că se poate face o afacere solidă și fără reclame, sau cel puțin în felul în care sunt acum. Și a mai spus că este încântat că oamenii plătesc pentru folosirea ChatGPT-ului…

Cred că este suficient. Dacă doriți super detalii accesați podcastul lui Lex Fridman. Eu l-am urmărit prescurtat, recunosc.

Cine plătește pentru pentru AI?

Dacă ați încercat să folosiți ChatGPT-ul, ați observat probabil că sunt două variante. Una free, cu care puteți genera texte într-o măsură limitată și una contra cost. Cea gratis este cum ar veni pentru a deschide gustul. Să vezi că poate scrie în locul tău, că face articole, sinteze, etc. „Limita este doar imaginația dvs”, așa sună reclama. Varianta contra cost este mai amplă și în funcțiue de abonamentul pentru care ați optat puteți „scrie” mai mult sau mai puțin. Sau puteți obține imagini generate cu AI…

Opinia mea este că astfel de instrumente, programe care scriu în locul dvs, sunt în momentul de față o aiureală. Probabil mai încolo, nu știu. Dar o muncă de editor, de întreținere a unui site, de oferire de răspunsuri juridice (sic!) serioase, nu s-ar putea baza pe ajutorul ChatGPT-ului. Pentru că ați mușca-o, dacă înțelegeți termenul.

Baza de date a inteligenței artificiale care ar scrie pentru dvs, care ar compune un articol, o melodie, care ar picta în locul dvs, este în momentul de față tot ce se găsește pe internet cu un motor de căutare. Adică opere sub protecția drepturilor de autor (de ce credeți că a fost anul trecut greva scenariștilor de la Hollywood!?) sau prostii și tâmpenii.

În continuare, câteva motive de a te răzbuna pe OpenGPT. Vedeți cam ce s-a întâmplat până acum și apreciați dacă este omenirea pregătită pentru un alt Google. Unul care s-ar putea să fie mai sărac în reclame și anunțuri dar, în schimb, idiot și hoț pe deasupra…

NOYB a depus plângere împotriva ChatGPT: „are halucinații și divaghează!”

NOYB este un fel de ONG pentru protecția drepturilor digitale ale fiecăruia dintre noi, militează pentru păstrarea confidențialității. (NOYB este un acronim pentru None is Your Business, adică „nu e treaba ta!”) Are sediul la Viena. Organizația a făcut plângere la guvernul austriac și i-a cerut să ia măsuri pentru limitarea sau respingerea folosiriii lui.

Cei de la NOYB consideră că ChatGPT-ul „vorbește” prostii și se autodezvoltă, iar acest defect nu i-l poate opri nici măcar creatorul său, respectiv OpenAI. Da, o fi bun pentru lucru de acasă, pentru chestii mărunte și orientative, zic cei de la NOYB. Însă nu pentru proiecte serioase. Chatbotul se folosește de date obținute în mod netransparent.

Conform G4Media, împotriva programului AI există deja mai multe investigații în alte țări europene.

OpenAI este o clientă a instanțelor în calitate de pârâtă

Elon Musk a dat în judecată pe Sam Altman și compania OpenAI pentru neînțelegeri contractuale. Practic, Musk, în 2015, era printre fondatorii companiei. Trebuia să fie o companie care slujește „binelui omenirii”. Însă, în 2018 a ieșit din aceasta, acuzând-o că se orientează spre crearea de profit. Acum se judecă pentru nerespectări de contracte.

OpenAI a fost dată în judecată și pentru defăimări și furt de date personale.

ChatGPT-ul s-a dovedit a fi o sursă de gogomănii

Primul mare caz a fost chiar în curtea sponsorului Microsoft. Astfel, gigantul de peste Ocean și-a concediat jurnaliștii (în 2020) care mențineau site-ul msn.com. I-a înlocuit cu acest soft de inteligență artificială. Însă, i-a chemat înapoi după ce s-a dovedit că ChatGPT „vorbește” numai prostii, pe care un operator uman nu le-ar face.

Trustul de presă USA Today a încercat și el înlocuirea ziariștilor cu inteligență artificială. Însă, după dar câteva săptămâni a revenit și a decis interzicerea folosirii OpenAI din cauza ridicolului materialelor rezultate. Și mai sunt, de exemplu, la Bild au fost desființate 200 de posturi și înlouite cu AI. Dar, foarte curând s-a revenit și ChatGPT a fost trecut la munca de jos, nu de creație!

Cel mai celebru caz de gogomănie al ChatGPT este însă al avocatului Steven Schwartz din New York. Acesta a construit apărarea clientului său bazându-se pe inteligența artificială. Rezultatul a fost un fiasco. Pentru că a invocat în apărarea clientului său niște precedente care de fapt nu existau. A iești un scandal monstru cu prejudicierea serioasă a reputației casei de avocatură.

Adică, s-a dovedit că Chatbotul inventează răspunsuri și soluții.

Or, în aceste condiții, de ce ar mai trebui un fel de Google care dacă nu știe ceva inventează!? Și mai și fură date personale…

» Un emigrant din România „a scăpat” secretele Google!?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/