Ioan Cojocariu: „Ei nu au nevoie de rezolvare, au nevoie de spectacol!”

O întreagă polemică pe tema Cinematografului Luna s-a pornit în rândul caransebeșenilor! Consecințe: amenințarea cu Instanța de Judecată sau chiar închiderea!

Totul a plecat de la două interpelări ale consilierului Dragoș Curelea în ședințele de Consiliu Local, care până la urmă au ajuns eronat în spațiul public.

Ca om de afaceri consilierul USR a declarat că la ora actuală contractul pe care Primăria Caransebeș prin Casa de Cultură George Suru îl are cu compania care administrează Cinematograful este păgubos pentru comunitate, în condițiile în care acum pe perioada pandemiei cinematograful este susținut financiar de la buget:

Vrem să clarificăm acest aspect: Primăria Caransebeș, prin Casa de Cultură, este asociată cu firma Marcom Fantastic pentru administrarea Cinema Luna. Primăria a venit cu spațiul și întreținerea lui, firma cu aparatura și filmele. Profitul din aceasta asociere se împarte în felul următor: 70% firma cu aparatura, 30% municipalitatea. În luna ianuarie, firma Marcom a solicitat un ajutor financiar pe perioada pandemiei din partea Primăriei Caransebeș, ajutor aprobat de Consiliul Local, în valoare de 20.000 lei/lună, sub titlul de închiriere aparatura de proiecție. Din spusele domnului primar Felix Borcean firma a venit cu propunerea achiziției aparaturii, dar, până la urmă, s-a ales varianta închirierii. În bugetul pe 2021 era propusă o sumă de 122.000 lei pentru firma Marcom Fantastic. Noi am propus ca această sumă să fie considerata rată pentru aparatură sau să achiziționam noi, altă aparatură, chiar în rate. Deci, consilierii USR doresc ca suma de 20.000 lei pe lună să nu se ducă pe nimic, ci să fie folosită în beneficiul comunității. Nimeni nu vrea să închidă cinematograful. Cinematograful este acolo de atâta timp. E parte din istoria orașului nostru”, spune consilierul USR Dragoș Curelea.

Directorul Casei de Cultură George Suru a explicat într-o ședință de Consiliu Local că ajutorul oferit companiei care administrează cinematograful este doar pe perioada pandemiei pentru ca să nu fie închis.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Nu poți să reziliezi un contract prin Consiliul Local. Contractul încheiat între Casa de Cultură și firma Marcom Fantastic este valabil până la terminarea stării de urgență dar nu mai târziu de un an. Dacă în buget nu s-au prins banii și contractul nu se onorează se merge în instanță. Firma acum amenință că ne dă în judecată dacă nu ne onorăm contractul. Cum vine asta mai întâi tai și după aceea descurcă-te Coajă. Și așa nu e prins un an întreg în contract, doar până în septembrie și ne bazam pe spusele primului ministru că din iunie se mai relaxează măsurile. Nu e așa ușor, pentru că trebuie personal calificat și în primul rând filmele. Degeaba cumpăr aparatura ceea ce o poate face orice cu bani, când e vorba de filme tot la ei ajungi, sunt două companii în România care pot să-ți ofere filmul care se lansează la nivel mondial ca și noi, caransebeșenii să-l vedem în aceeași zi în USA.  Pentru că americanii își dau un film dacă ai 5000 de spectatori într-o zi, Caransebeșul nu are într-un an 5000 și atunci această companie cu mai multe filiale în țară poate face acest lucru”, spune Ioan Cojocariu, care mai specifică că toate condițiile sunt  aprige și  merg mâna în mâna.

Directorul casei de Cultură Ioan Cojocariu ne-a mai precizat că toate aceste probleme s-ar fi lămurit dacă ar fi fost chemat pentru explicații la comisiile care se întrunesc înainte de ședințele de Consiliu Local:

Să cheme specialiștii la comisii și să nu ia hotărâri fără să cunoască informațiile, dar ei nu au nevoie de rezolvare ei au nevoie de spectacol. Dacă mă chemau la comisie le explicam că este un contract semnat, că s-a făcut achiziția conform codului administrativ și că nu se poate decide în Consiliu așa, direct tăiem bugetul de la acest capitol și mutăm banii la achiziții. orice act juridic are o consecință!”, ne-a mai precizat directorul Casei de Cultură, George Suru, Ioan Cojocariu (Coajă).

Precizăm că industria cinematografică se confruntă cu pierderi de miliarde de dolari la nivel global din cauza tensiunilor generate de noul coronavirus, astfel că marile case de producţie şi-au regândit strategia de distribuţie. Pentru că marile producții nu mai au parte de lansările cu care ne-au obișnuit în ultimii ani, nici filmele nu au mai fost lansate, sperând că va trece pandemia, astfel că pe cale de consecință cinematografele sunt nevoite să ruleze pelicule vechi și cu spectatori puțini pentru a nu depăși 30% din  capacitatea sălilor. În acest scop, pentru a ajuta cinematograful Luna să nu se închidă, Casa de Cultură prin directorul Ioan Cojocariu a venit cu propunerea de ajutor financiar pe perioada pandemiei.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/