Guvernul nu dă bani pentru Colterm. Florin Cîțu: „Primăria Timișoara este una dintre cele mai bine finanțate primării din România”

Premierul României a anunțat, joi seară, la Timișoara, că autoritățile locale ar fi avut fonduri suficiente ca să se plătească certificatele verzi aferente anului 2020. Colterm a fost amendată cu aproape 21 de milioane de lei pentru că nu a achiziționat aceste certificate anti-poluare în termenul prevăzut de lege. 

„Primăria Timișoara este una dintre cele mai bine finanțate primării din România. A primit prin anexa 703 28 de milioane de lei, primește lunar din impozitul pe venit aproape 45 de milioane de lei. La momentul la care mă uitam eu erau 19 milioane de lei în cont. Dar problema e că acea cerere a venit prea târziu. Și m-aș întreba de ce. Pentru că aceste certificate verzi se cumpără din timp. Cererea a venit când se emitea acea amendă. Nu știu dacă domnul președinte (n.r, Alin Nica, președintele CJ Timiș) știa care sunt etapele, poate de aceea a și postat. Dar eu vă spun că poate e un moment bun de reformă, să vedem cum s-au cheltuit banii în prima parte a anului. Eu sunt foarte transparent. În România mai sunt și alte unități administrativ-teritoriale – Constanța – care și-au plătit certificatele verzi din proprii bani.”, a declarat premierul Florin Cîțu.

CITEȘTE ȘI: Amendă colosală dată Colterm pentru neachiziționarea certificatelor verzi. Cine va plăti cei 20 de milioane de euro?

Prim-ministrul a mai spus și că există o ordonanță care permite tuturor primăriilor din țară, fără discriminare, să se împrumute pentru alte cheltuieli, în cazul în care au nevoie de bani suplimentari.

La începutul lunii mai, președintele CJ Timiș, Alin Nica, anunța pe Facebook că Guvernul PNL va emite o hotărâre prin care va aloca parte din banii pe care Primăria Timișoara ar fi trebuit să îi aloce pentru achiziționarea certificatelor verzi.

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

Cel mai recent, primarul Dominic Fritz a anunțat că amenda de 106,8 milioane de lei emisă de Administrația Fondului de Mediu vizează Colterm, nu administrația locală. Sancțiunea trebuie achitată până în 20 iunie.

CITEȘTE ȘI: Primarul Fritz, după ce Colterm nu a plătit amenda de 21 milioane euro: „Nu văd un pericol pentru furnizarea apei calde în Timișoara”

Premierul României a vizitat, joi, la Timișoara, noul terminal de sosiri curse externe de la Aeroportul Internațional Traian Vuia. El le-a făcut și o urare celor de la aeroport: „Să ne vedem sănătoși la 3 milioane de pasageri.” Ulterior, Florin Cîțu a vizitat Universitatea Politehnica, în contextul sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea instituției de învățământ. Este prima vizită a premierului la Timișoara după ce și-a anunțat candidatura la șefia PNL. Liberalul s-a întâlnit și cu colegii de partid din filiala județeană.

banner maxagro