Primarul Fritz, după ce Colterm nu a plătit amenda de 21 milioane euro: „Nu văd un pericol pentru furnizarea apei calde în Timișoara”

Amenda în valoare de 21 de milioane de euro primită de Colterm pentru că nu a cumpărat certificatele verzi necesare nu a fost plătită, iar primarul Timișoarei se așteaptă ca sancțiunea să fie contestată. Deși societatea de termoficare se confruntă cu probleme grave, Dominic Fritz nu crede că Timișoara va rămâne fără apă caldă.

Colterm mai are la dispoziție doar 11 zile pentru a plăti amenda de 21 de milioane de euro primită în această primăvară pentru că nu a cumpărat certificatele anti-poluare necesare. Dominic Fritz susține că Primăria Timișoara nu are bani să facă această plată și a precizat că se așteaptă ca societatea de termoficare a orașului să conteste sancțiunea.

Această amendă a fost pentru Colterm. Această obligație de a achiziționa certificate este o obligație a Colterm. Primăria Timișoara doar în anul acesta a dat 90 milioane lei deja către Colterm. Noi am bugetat, și deja ăsta era un buget record, pentru tot anul 99 milioane lei. Am dat 16 milioane lei pentru cumpărarea certificatelor pentru CET Centru, ceea ce s-a și întâmplat, dar bugetul Timișoarei nu poate să suporte fără un efort și din partea Colterm toate aceste costuri. Costul certificatelor a crescut de la 16 la peste 50 euro/certificat în ultimele 12 luni. Probabil o să se dubleze în anul următor, iar Colterm trebuie să se întrebe ce înseamnă asta pentru strategia lor de producție. De ce anul trecut au ars atâta cărbune știind că va crește prețul. Dacă doar se bazează pe faptul că bugetul lor se închide pe Primăria Timișoara, cred că nu este o strategie comercială de succes. Eu mă aștept ca această amendă să fie contestată de compania Colterm. Noi cu firma de avocatură cu care Primăria Timișoara a încheiat un contract lucrăm în fiecare zi la mai multe variante de soluții”, a afirmat Dominic Fritz.

leader board 728 x 90 px

Primarul Timișoarei a mai precizat că, în acest moment, Colterm are datorii în valoare de aproximativ 300 de milioane de lei, însă consideră că nu există niciun pericol în întreruperea furnizării apei calde în oraș.

Colterm are datorii de 300 milioane lei. Acum, dacă se mai adaugă câteva milioane, nu schimbă situația de fond, care este una destul de dificilă. Suntem în discuții cu toți creditorii și vom vedea care sunt variantele. Vreau să spun foarte clar că nu văd un pericol pentru furnizarea apei calde în Timișoara. Au fost și în trecut aproape săptămânal popriri pe conturi, este o negociere constantă și nimeni nu are un interes ca Colterm să nu mai poată să-și continue activitatea”, a explicat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a mai susținut că la Colterm este nevoie de investiții majore, astfel că se încearcă și atragerea de fonduri europene prin PNRR.

Asta este singura variantă prin care ne putem asigura că termoficarea centralizată în Timișoara are un viitor, dacă folosim și producem energie electrică, iar căldura este un produs secundar. Nu putem să ardem cărbuni doar să producem căldură”, a conchis edilul-șef.