Administrația Fondului de Mediu a emis decizia de impunere pentru societatea de termoficare a Timișoarei, după ce Colterm nu a depus, cum era obligația legală, certificatele pentru emisiile de gaze cu efect de seră, până la finalul lunii aprilie.
Colterm avea obligația să achiziționeze un număr de 201.463 certificate verzi până în 30 aprilie. Amenda este în cuantum de 106.863.467 lei. Administrația Fondului de Mediu a emis decizia de impunere în 14 mai.
Primarul Dominic Fritz spune că amenda primită de Colterm este „sancțiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetență și clientelism politic.”
„Nu primăria a fost amendată, ci Colterm, dar amenda privește și modul în care primăria a gestionat, în ultimii ani, situația. A îndatorat fiecare timișorean către Colterm și a ascuns cetățenilor adevărul despre finanțele companiei. Eu nu voi face același lucru. De când sunt primar am început să achităm nu doar subvențiile actuale, din care s-a plătit gaz, ci și datoriile istorice către Colterm și creditul pentru certificatele CO2 din 2019. Am dat peste 90 milioane de lei anul acesta către Colterm, în primele luni, mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranșă de 16 milioane de lei, plată pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitatea din centru fiind modernizată în conformitate cu cerințele UE, în acest moment. Nu am găsit în bugetul anului trecut bani pentru plata datoriilor către Colterm care să permită companiei să cumpere, încă din 2020, certificatele CO2 aferente. Problema a fost aruncată până după alegeri de fostul primar, iar prețul certificatelor s-a dublat de atunci.”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Fritz spune și că mai există facturi neplătite la EON, de 70 milioane de lei; pentru 50 de milioane dintre ele, primăria ar putea fi executată silit în orice moment, susține primarul.
„În ultimele două luni am discutat cu membrii guvernului, cu vicepremierul Dan Barna și cu premierul Florin Câțu, o suplimentare pentru reechilibrarea bugetului local din care urma să mai plătim o tranșă din datoriile istorice. Astfel, Colterm ar fi putut cumpara certificatele CO2 pentru anul trecut și angaja investiții. Tot acest efort a fost aruncat în aer de Alin Nica, printr-o postare pe Facebook în care se lăuda că a rezolvat problema banilor. Publicitatea făcută în jurul acestor discuții, purtate până în acel moment, cu discreție și responsabilitate, a avut ca efect blocarea demersurilor, iar Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată până acum. Am fost extrem de dezamăgit că, pentru președintele Consiliului Județean, a fost mai importantă popularitatea lui pe Facebook și în partid decât Timișoara. Cei 106 de milioane de lei primiți amendă se adaugă celor 320 de milioane, pe care Colterm le datorează statului și furnizorilor. (…) Timișoara are în continuare nevoie de susținerea guvernului în fața acestor datorii istorice uriașe care amenință, în mod direct, dezvoltarea orașului. Spun cât se poate de clar: vremurile în care Colterm trăia, necondiționat, pe banii primăriei au trecut. În același timp, cred cu fermitate că există un viitor pentru termoficarea centralizată a Timișoarei.”, a explicat edilul local.
Potrivit primarului Timișoara, în perioada următoare, administrația urmează să încheie acordul cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm. De asemenea, va fi depus un proiect de modernizare a termoficării și prin PNRR.
„La finalul acestor procese, Colterm ar trebui să fie o companie viabilă și economic și ecologic. În viitor, ar trebui să vindem certificate CO2 pentru că producem energie și căldură verde, nu să le cumpărăm cu banii copiilor noștri.”, concluzionat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
Problema certificatelor verzi se afla pe ordinea de zi a ultimei ședințe a Adunării Generale a Colterm, însă aceasta a fost amânată. Cel mai recent, doi consilieri locali au solicitat convocarea AGA pentru 27 mai, după ce noul consiliu de administrație interimar al societății a întârziat să demareze procedura.
Pe de altă parte, autoritățile județene au anunțat, la începutul lunii mai, că Guvernul României va ajuta financiar Colterm pentru achiziționarea certificatelor verzi. Cuantumul ajutorului ar fi de aproximativ 45 de milioane de lei, așadar, jumătate din totalul amenzii pe care societatea o are de plătit. Alocarea de fonduri este în lucru. Hotărârea de Guvern care urmează să fie dată în acest sens vizează ajutor pentru mai multe localități. A primit aviz pozitiv de la Ministerul Dezvoltării și trebuie să primească și acordul Ministerului de Finanțe. Apoi, documentul merge spre aprobare în ședință de guvern.
„Am primit cu neliniște această decizie a Administrației Fondului pentru Mediu, însă era o decizie așteptată din moment ce Colterm și administrația municipiului Timișoara nu au reușit să achiziționeze certificatele verzi până a 30 aprilie și acest lucru va constitui o povară suplimentară pe umerii timișorenilor. Solicit, pe această cale, primăriei să găsească o soluție pentru că situația la Colterm nu poate să continue așa. Dacă această amendă va trebui să fie plătită de Colterm, societatea va intra în faliment, cu consecințe devastatoare pentru încălzirea locuințelor timișorenilor la iarnă.”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
PSD cere demiterea conducerii Colterm și demararea unor investigații penale
Președintele PSD Timiș acuză Primăria Timișoara că, deși știa de problema Colterm de luni de zile, nu a luat nicio măsură pentru rezolvarea problemei.
„(…) Viceprimarul Ruben Lațcău – pe care dacă îl trezești la ora 3 dimineața îți răspunde la orice întrebare despre Colterm – este direct responsabil de neconvocarea AGA a Colterm, de două luni de zile, pentru a se găsi o soluție financiară pentru cumpărarea acestor certificate până în data de 31 aprilie! De cealaltă parte, PNL a promis sprijin guvernamental pentru societatea de termoficare din Timișoara, care încă se lasă așteptat. Și PNL este direct vinovat de dezastrul de la Colterm, în condițiile în care, în cei opt ani de administrație liberală, această societate a fost transformată într-un fief liberal al furtului banului public și al căpușării totale de către persoane sau firme de casă. (…) PSD va solicita demisia CA și a întregii conduceri Colterm și demararea de investigații penale pentru stabilirea tuturor vinovaților din ultimii ani, care au prejudiciat bugetul Timișoarei cu sute de milioane de euro, indiferent de numele acestora și de funcțiile pe care le-au ocupat sau le ocupă la Colterm sau în administrația publică locală!”, a declarat Alfred Simonis, președintele PSD Timiș.