Fostul primar Spătaru face puşcărie!

Judecat pentru infracţiuni de corupţie, fostul edil-şef al Reşiţei îşi aşteaptă sentinţa de la instanţa de apel, ceea ce ar putea reprezenta şi verdictul final în dosarul „Motorina”.

UPDATE, ora 15.40

Curtea de Apel Craiova a pronunţat sentinţa definitivă în cazul fostului primar al Reşiţei, Liviu Spătaru. Acestuia i-a fost admis apelul şi redusă pedeapsa de la şase la trei ani închisoare. Spătaru urmează să fie încarcerat imediat ce la IPJ Caraş-Severin va ajunge minuta de la instanţa craioveană. În penitenciar se duce, tot pentru trei ani, şi Dan Izvernari. Lotoroşanu şi Matei au scăpat de gratii, ei fiind condamnaţi la doi ani şi opt luni închisoare cu suspendare sub supraveghere timp de patru ani şi opt luni. Livia Buta a fost condamnată la doi ani şi opt luni închisoare, dar cu suspendare condiţionată simplă. Sentinţa este definitivă.

Astăzi, ora 8.00

Liviu Spătaru a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, instigare la fals intelectual şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură  privată. Fostul patron al echipei de fotbal din Valea Domanului, Dan Izvernari, răspunde în faţa legii pentru dare de mită, delapidare, fals intelectual la legea contabilităţii, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor. Gheorghe Lotoroşanu a fost director executiv al Direcţiei pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului din cadrul Consiliului Local în timpul perfectării afacerii şi e acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la fals intelectual. Adjunctul său, Ilie Matei, ar fi făcut abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals intelectual şi instigare la fals intelectual. Necazuri are şi Livia Buta, contabila aceluiaşi serviciu public, calitate în care ar fi comis infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

CITEŞTE ŞI: Condamnarea lui Liviu Spătaru, atacată

Liviu Spătaru, condamnat politic!

 

S-a distrat pe şpagă!

Procurorii DNA spun că, în perioada ianuarie – august 2005, Spătaru a dispus încheierea unui contract de achiziţii publice de motorină cu societatea lui Izvernari, cu încălcarea legii. „Ulterior, la cererea lui Izvernari, primarul a dispus şi a aprobat, contrar clauzelor din contract, plata în avans a produselor petroliere facturate, dar nelivrate în totalitate. În schimb, Spătaru Liviu a primit foloase materiale necuvenite constând într-un sejur în Muntenegru pentru perioada 4 – 14 august 2005 pentru el şi familie (soţie şi fiică) în valoare de 73.595.500 ROL (2.085 euro). Sejurul a fost achitat din fondurile SC Petrodan Company SRL Reşiţa, administrată de inculpatul Izvernari Dănuţ Nelu. Prejudiciul produs patrimoniului Consiliului Local al municipiului Reşiţa, prin această activitate infracţională, este în valoare de 4.549.990.313  ROL (130.000 euro)”, a precizat DNA.

Complici în primărie

Prejudicierea bugetului local a fost posibilă doar cu implicarea conducerii Direcţiei pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului din cadrul Consiliului Local Reşiţa. „Deşi au realizat că dispoziţiile primite de la Spătaru Liviu, în calitatea sa de primar, sunt nelegale, cei trei funcţionari au acceptat totuşi să le ducă la îndeplinire. În consecinţă, au încheiat contractul cu încălcarea dispoziţiilor legale cu firma IDN Grup Inc SRL Iaşi, în situaţia în care nu exista finanţare, nefiind aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2005 şi nici planul de achiziţii pe acelaşi an. Mai mult, inculpaţii Lotoroşanu Gheorghe şi Matei Ilie au dispus plata produselor doar facturate de furnizor în mod preferenţial şi la preţuri superioare celor stabilite în ofertă, determinând-o pe inculpata Buta Livia să înregistreze mărfurile în contabilitate ca fiind recepţionate şi să emită ordine de plată în mod nelegal şi cu încălcarea clauzelor contractuale”, mai precizează procurorii anticorupţie, care îi cer lui Spătaru să plătească cei 2.000 de euro, contravaloarea excursiei în Muntenegru obţinută cu titlu de mită, dar şi achitarea în solidar cu ceilalţi inculpaţi a prejudiciului creat bugetului local.

CITEŞTE ŞI: Curtea de Apel Craiova aşteaptă documentul care îl poate scăpa de puşcărie pe fostul primar al Reşiţei, Liviu Spătaru!

EXCLUSIV Liviu Spătaru: „Mi-e scârbă de ceea ce se întâmplă!”

 

Trimişi în puşcărie!

Fostul edil-şef al Reşiţei a declarat în repetate rânduri pentru expressdebanat.ro că este nevinovat, dar Tribunalul Dolj l-a găsit vinovat şi condamnat la şase ani de puşcărie. Aceeaşi pedeapsă i-a fost aplicată şi lui Dan Izvernari. În schimb, Gheorghe Lotoroşanu şi Ilie Matei au scăpat cu câte cinci ani de puşcărie. Mai norocoasă a fost Livia Buta, care a primit trei ani de închisoare cu suspendare. Potrivit noului Cod penal, recursul la instanţa supremă este o cale excepţională de atac, astfel că sentinţa instanţei de apel are toate şansele să fie şi cea finală în cazul ex-primarului Spătaru şi al celorlalţi inculpaţi.

 

Rămâi pe expressdebanat.ro pentru a afla decizia instanţei!