Fără sprijin de la centru. Primarii cărășeni așteaptă cu ochii în soare după ce apele le-au măturat infrastructura!

Bilanțul inundațiilor de luna trecută este de speriat, și asta pentru că furia apelor a spălat de păcate aproape întregul județ. Șansele ca pagubele lăsate de inundațiile din iulie să fie acoperite de la Guvern sunt mici, pentru că încă se așteaptă finanțare pentru toate consecinţele inundațiilor care au măturat județul în 2014.

Chiar dacă luna iulie a fost cea mai grea din punctul de vedere al viiturilor puternice soldate cu inundații catastrofale, capriciile vremii le-au dat bătăi de cap localităților cărășene încă de la începutul anului 2014.

Bilanțul inundațiilor de la început de an și până în prima lună de vară este de speriat. Fără a lua în calcul luna iulie, care a băgat în sperieți întregul județ, inundațiile din prima jumătate a anului 2014 au afectat serios atât infrastructura județului, cât și sute de locuințe, grădini și terenuri agricole.

Chiar dacă pagubele au fost analizate în amănunt și apoi centralizate și trimise spre Guvern, ajutorul pentru refacerea stricăciunilor lăsate în urmă de capriciile naturii nu vine de nicăieri. Situația este cu atât mai gravă cu cât nici la nivel local și nici la nivel județean nu există fonduri suficiente pentru ca pagubele să fie acoperite din forțele proprii ale autorităților județene.

În aceste condiții, autoritățile locale nu au încotro decât să cârpească pe cât posibil din bugetele locale și așa sărăcăcioase. Și mai grav este faptul că șansele de a mai primi finanțare sunt din ce în ce mai inexistente, lucru care ar putea lăsa județul cu găuri și în asfalt, și în locuințe, dar și în buget.

„Din câte știu eu nu s-a primit niciun ban în urma inundațiilor și fenomenelor naturale din prima jumătate a acestui an. Noi am făcut toate demersurile necesare. Avem obligația legală să avizăm bilanțul făcut de autoritățile locale, să centralizăm datele și să le înaintăm Guvernului. Posibilitatea să vină bani există. Când se va întâmpla acest lucru nu se știe”, a explicat Nicolae Ciobanu, subprefectul județului Caraș-Severin.

Primarii celor mai avariate localități așteaptă cu ochii în soare de aproape jumătate de an un ajutor financiar de la centru pentru a putea pune la punct atât infrastructura, cât și restul stricăciunilor cauzate de fenomenele meteorologice. Fără șanse prea mari să se rezolve prea curând problema.

Nu am primit nici un leu de la centru, însă noi am evaluat pagubele împreună cu o comisie mixtă, alcătuită și din reprezentanți ai Instituției Prefectului. Situația nu este una dintre cele mai bune. Noi am transmis-o la Guvern și așteptăm ca măcar în urma rectificării de buget din septembrie să se aloce banii de la centru. În caz contrar, singura soluție care ne rămâne este să refacem ceea ce s-a distrus din bugetul local. Drumurile au fost grav avariate, însă am băgat deja utilajele primăriei să remediem cât de cât situația”, a declarat Luca Mălăiescu, edilul-șef al orașului Oțelu Roșu.

CITEȘTE ȘI: PAGUBE ISTORICE ÎN URMA INUNDAȚIILOR

CITEȘTE ȘI: MINISTRUL APĂRĂRII EVALUEAZĂ PAGUBELE INUNDAȚIILOR

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/