EXCLUSIV. Directorul Rădulescu a muls tot, miliarde! Prea lacom, pentru doar 10 la sută!

Rețeta afacerilor de succes cu instituțiile publice dezvăluită de Valentin Armașu, în sensul oferirii unor șpăgi însemnând 10 procente din valoarea contractelor, nu a fost aplicată și de fostul director al DSVSA Caraș-Severin. Acesta a fost atât de lacom încât a băgat în propriul buzunar nu 10 la sută, ci 100 la sută din anumite contracte!

Patronul firmei Camand a povestit în sala de judecată, în timp ce era audiat în dosarul de corupție al vicepreședintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, cum se câștigă miliarde în județ din afaceri cu statul. Șpaga de minimum zece procente funcționează ca o regulă nescrisă, dar obligatorie pentru a obține vreun contract important, pe bani frumoși. Ion Florin Rădulescu, fostul director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Caraș-Severin, l-a contrazis însă pe Valentin Armașu, el demonstrând că poate sifona sută la sută din anumite fonduri ale instituției pe care a condus-o. A făcut asta timp de mai mulți ani! Acesta nu s-a complicat să ceară șpagă, nu a riscat să fie prins în flagrant sau denunțat de cineva. A rezolvat totul aproape de unul singur! A fost prins în cele din urmă și trimis în judecată pentru conflict de interese şi efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană.

În perioada 2009-2014, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, acesta a semnat aprobarea și avizarea unui număr de 237 de documente în raporturile instituției publice cu doi operatori economici, o societate comercială și o întreprindere individuală, a căror activitate era condusă, coordonată și controlată tot de el. Astfel, a obținut în mod direct un câștig în cuantum de 528.861,85 lei! Peste cinci miliarde de lei vechi!

Deși ocupa o funcție publică de conducere în cadrul DSV, în perioada 2009-2014 Rădulescu a condus, coordonat și controlat în mod indirect activitatea celor doi operatori economici. El urmărea încasările și plățile efectuate de aceștia, se ocupa de achiziționarea materialelor sanitar-veterinare necesare desfășurării activității, de plata salariilor, impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat. Totodată, a efectuat operațiuni financiar bancare în conturile bancare ale celor doi operatori economici. Concret, a retras sume de bani și a făcut transferuri între conturile bancare.

N-a ratat niciun cent!

Firma care a încasat bani frumoși de la DSVSA a fost înființată de Rădulescu în aprilie 2004. În septembrie 2009, a ieșit din firmă, retrăgându-se totodată și din funcția de administrator. Acționarii și administratorii firmei s-au tot schimbat de atunci, dar în spatele ei a fost în permanență tot Rădulescu. DSVSA a anunțat la un moment dat că are nevoie de servicii veterinare pentru 15 circumscripții sanitar-veterinare (CSV). Valoarea totală a contractelor, pentru toate CSV-urile, a fost stabilită la suma de 4.746.452 lei! În 6 iunie 2011, la DSVSA a fost înregistrată oferta de participare la procedura de licitație a unei întreprinderi individuale pentru circumscripţiile sanitar-veterinare Caransebeş (222.396 lei, fără TVA), Păltiniş (445.168 lei, fără TVA) şi Sacu (138.328 lei, fără TVA). La dosarul de ofertă s-a aflat și un înscris, intitulat „Recomandare”, emis de DSVSA Caraş-Severin şi semnat cu tupeu chiar de inculpatul Florin Rădulescu, în calitate de director executiv al instituţiei publice, din care rezultă că întreprinderea respectivă a prestat, în favoarea DSVSA, servicii veterinare de natura celor care fac obiectul achiziţiei publice, pentru serviciile prestate fiind acordat medicului veterinar calificativul foarte bine. O zi mai târziu, comisia de evaluare a deschis oferta respectivă. Era vorba exact de suma maximă pentru fiecare din cele trei circumscripții. Nici măcar un cent în minus! Interesant este și altceva: „Alți operatori economici nu au formulat oferte pentru cele trei circumscripții sanitar-veterinare”, după cum arată procurorii DNA.

A încălcat acordul cadru!

În 8 iunie 2011 a fost încredințat întreprinderii individuale conduse din umbră de directorul DSV contractul de servicii veterinare în cele trei CSV-uri pentru o sumă totală de 805.892 lei, pe parcursul celor patru ani de contract. În aceeaşi zi s-a încheiat cu un cabinet medical acordul cadru de servicii prin care întreprinderea individuală, în calitate de furnizor, se obliga să presteze activităţi veterinare CSV-urilor. Acordul cadru avea o perioadă de implementare de 43 luni, la un preţ total de 805.892 lei. Potrivit art. 9.5 din acordul-cadru «promitentul prestator se obligă să nu transfere total sau parţial obligaţiile asumate prin prezentul acord-cadru». Din partea DSVSA, acordul-cadru este semnat de inculpatul Rădulescu! În ianuarie 2014 cabinetul medical individual și-a schimbat forma juridică în SRL. Această firmă a preluat toate drepturile și obligațiile întreprinderii individuale, actele adiționale fiind semnate de Rădulescu. Culmea, atât întreprinderea individuală, cât și SRL-ul erau coordonate și controlate în realitate chiar de directorul DSVSA. Procurorii vorbesc despre 16 situații de conflict de interese!

A dat miliarde propriilor firme!

Practic, directorul Rădulescu a alimentat conturile firmelor patronului din umbră Rădulescu. „Rezultă că într-un număr de 188 de situații inculpatul a semnat ordonanțări de plată și a vizat ca bun de plată documentele emise de întreprinderea individuală și într-un număr de 33 de situații a îndeplinit aceleași activități în beneficiul societății comerciale, rezultând un total de 221 situații de conflict de interese, care constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii unice de conflict de interese, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori. Cumulând toate acțiunile directorului Rădulescu, rezultă un total de 237 acte material ale infracțiunii unice de conflict de interese!

Procurorii au reținut că veniturile obținute de cei doi operatori economici care aveau relații contractuale cu DSV reveneau inculpatului Rădulescu, fiind folosite în parte și pentru nevoile sale și ale familiei sale!

Rămâi pe expressdebanat.ro! Revenim cu amănunte incredibile despre fostul șef DSVSA!

Comments

  1. […] CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Directorul Rădulescu a muls tot, miliarde! Prea lacom, pentru doar 10 la sută! […]

  2. […] CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Directorul Rădulescu a muls tot, miliarde! Prea lacom, pentru doar 10 la sută! […]