Fostul şef al APIA Caraş-Severin, Romică Anculia, a tras după el în pușcărie mai mulți primari din Caraș-Severin, dar acum a băgat în necazuri și un cunoscut afacerist reşiţean, împreună cu care plănuise afaceri penale!
Anculia a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție pentru trafic de influenţă şi luare de mită în forma acceptării promisiunii, iar Bulboacă, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită în forma promisiunii. La mijloc este, spun judecătorii, o afacere pe care cei doi au pus-o la cale cu privire la întreţinerea celor 370 de hectare de păşune din comuna Sacu. Conform aceleiași scheme pe care a aplicat-o în mai tot județul, Anculia ar fi acceptat ca Bulboacă să execute mai mult pe hârtie decât în teren lucrările de întreținere a pășunilor, banii obținuți ca subvenții de la Uniunea Europeană urmând să fie împărțiți frățește.
CITEȘTE ȘI: Important om de afaceri din Reșița judecat pentru dare de mită! Avea aranjate afaceri cu penalul Anculia!
„În timpul monitorizării discuţiilor ambientale purtate în biroul său, în 2011, anchetatorii au interceptat discuţiile în care se punea la punct planul, care a trebuit modificat deoarece primarul din Sacu, Nicolae Daminescu, nu a acceptat să «spargă» contractul ca să fie sub 15.000 euro valoarea şi să fie încredinţat direct. Romică Anculia a susţinut că va reuşi să asigure câştigarea contractului de către firma lui Bulboacă, susţinând că pentru aceasta trebuie să-i dea primarului 20.000 de euro. De asemenea, în urma discuţiilor s-a stabilit ca Anculia să primească 50.000 de euro de la omul de afaceri, care a fost de acord să dea respectivii bani. Anculia a promis că va avea grijă să descalifice orice firmă care ar fi venit cu o ofertă mai mică”, notează sursa citată.
CITEȘTE ȘI: Penalul Anculia fuge iar la Arad! De data asta, cu omul de afaceri Emil Bulboacă!
Emil Bulboacă face în prezent afaceri cu municipalitatea reșițeană, în sensul că a concesionat pe o perioadă de 49 de ani Platoul Secu, unde ar urma să investească un milion de euro pe parcursul a șapte ani. Anculia a primit ani grei de pușcărie, iar acum s-a ales cu o nouă condamnare: „o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență”.
Ceva mai blând a fost condamnat Emil Bulboacă: „o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și cumpărare de influență”.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în sentinţa pronunţată, a mai decis că „obligă pe fiecare inculpat să plătească statului câte 1.500 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Obligă inculpatul Bulboacă Emil la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”.