Au trăit ,,în exil” ca în evul mediu!

Calamitatea petrecută în urmă cu aproximativ şapte luni, în oraşul de pe Bârzava, a schimbat radical viaţa a zeci de familii. Locatarii blocurilor explodate din Reşiţa au rămas pe drumuri, neştiind încotro s-o apuce, trăind o adevărată dramă.

Suferinţa oamenilor de pe Aleile Gugu şi Vlădeasa creştea în fiecare zi, după ce apartamentele în care au trăit o viaţă întreagă le-au fost distruse, în prag de iarnă, de un simplu moment de neatenţie. Cu toate că lucrările de refacere a blocurilor şi a apartamentelor sunt în plină desfăşurare, acestea fiind transformate în spaţii moderne, locatarii nu uită drama pe care o trăiesc în momentul de faţă.

,,Locuiesc în apartament, pentru că altă posibilitate nu am. Nu este grav afectat, dar nu am condiţii. Am mai fost la fratele meu, dar nu vreau să îmi abandonez casa. Mă chinui aici, pentru că nu am nici apă, nici gaz, nimic. Mă descurc foarte greu, deseori car apă de la vecinul de lângă bloc. De un an şi ceva aştept să se refacă blocul, pentru că viaţa în acest fel nu e deloc uşoară”, a povestit unul dintre locatarii blocului explodat de pe Aleea Gugu.

locatar bloc explodat locatar bloc explodat1

,,De când am rămas fără casă stau în gazdă. Este foarte greu, îmi lipsesc foarte multe lucruri. Apartamentul este afectat, vin în trecere ca să îl mai conserv, să nu se ducă de tot. Nu am cum să locuiesc în el, a mai curs apă, au fost infiltraţii, trebuie refăcută instalaţia electrică şi altele. Eu sper să ne putem muta din toamnă, pentru că în condiţiile astea nu se poate trăi”, a spus Ion Marişescu, un al locatar de pe Gugu.

CITEŞTE ŞI: FOTO: STADIUL LUCRĂRILOR LA BLOCURILE EXPLODATE!

bloc gugu  bloc vladeasa

Deşi autorităţile locale şi judeţene şi-au dat interesul să ajute familiile evacuate, refăcând în acelaşi timp imobilele avariate, speranţa locatarilor că se vor întoarce vreodată în casele lor era aproape nulă.

Totul este distrus. Mă plimb dintr-o parte în alta, ba la vecini, ba la prieteni. Îmi lipsesc multe lucruri, e greu. Nu am crezut că se va face ceva cu blocul acesta. Am tot aşteptat să pună măcar o scândură undeva, să fiu mai liniştită, să ştiu că merită să-mi fac speranţe că mă voi putea întoarce acasă. Acum mă uit la el şi parcă visez”, a precizat o localnică din blocul avariat de pe Vlădeasa.

 CITEŞTE ŞI: EXPLOZIA ȘOCANTĂ DE PE VLĂDEASA AR FI PUTUT FI EVITATĂ.

Deşi le-a expirat termenul de şedere în spaţiile puse la dispoziţie de primărie, familiile evacuate nu rămân pe drumuri. ,,Vom iniţia un proiect de hotărâre pentru prelungirea perioadei vizavi de şederea oamenilor de aici în nişte spaţii pe care primăria şi Consiliul Local le-au pus la dispoziţie. Sperăm ca în trei luni să ne bucurăm de recepţia la terminarea lucrărilor de consolidare a celor două blocuri”, a declarat edilul-şef Mihai Stepanescu.   

CITEŞTE ŞI: APARTAMENTE ȘI BANI PENTRU LOCATARII EVACUAŢI DIN BLOCUL EXPLODAT