Dispensarele, motivul pentru care DSP a ajuns la Curtea de Conturi!

Neregulile găsite de către Curtea de Conturi în cadrul DSP Caraș-Severin au fost doar erori de procedură, însă, acestea fiind sesizate, a fost nevoie de remedierea situației în termene impuse.

După ce s-au finanțat construcțiile din partea Direcției de Sănătate Publică pentru a se deschide dispensarele medicale din Mehadia și Grădinari, acestea trebuia transferate în evidența administrațiilor locale care să se ocupe de partea de întreținere. Din lipsă de comunicare, cele două au rămas ca parte din DSP la momentul în care Curtea de Conturi Caraș-Severin a efectuat controale.

Direcția Caraș-Severin a avut înregistrate în evidența contabilă două obiective de investiții, respectiv Dispensarul medical Grădinari, care era înregistrat în domeniul administrativ al statului, și  Dispensarul medical Mehadia, care a fost cuprins în inventarul public al statului. Diferența dintre cele două obiective este că pentru cel din domeniul privat s-a calculat amortizare și s-a efectuat și reevaluare conform legislației în vigoare. Astfel, la momentul verificării de către organele financiare ale Camerei de Conturi Caraș-Severin au fost regăsite cele două obiective în evidența contabilă, dar în paralel existând protocoale de predare-primire între DSP și primăriile comunelor Mehadia și Grădinari”,  a fost precizarea din partea Direcției Economice din cadrul DSP.

CITEȘTE ȘI: SUTE DE MII DE LEI CHELTUIŢI ILEGAL ÎN PĂLTINIŞ!

La momentul semnării protocoalelor, care s-a  petrecut la finele anului 2012, s-a transmis către compartimentele financiar-contabile din primăriile respective și valorile contabile ale celor două obiective, însă nu a mai ajuns confirmarea din partea celor două administrații locale că dispensarele au trecut în evidența lor. Ca să se încheie procedura era nevoie de o notă contabilă din partea primăriilor, notă ce nu a ajuns la DSP. Încă din timpul controlului, procedurile între cele două instituții au fost încheiate, iar dispensarele au fost scoase din evidențele DSP și predate primăriilor. „Concomitent s-au întocmit note contabile de stornare a amortizării aferente, cât și a sumelor aferente reevaluării”, a mai adăugat reprezentatul din cadrul Direcției Economice.

De altfel, instituția cu funcție de control a solicitat o verificare completă astfel încât să nu se întâlnească și alte situații de acest gen în cadrul direcției. „S-a extins verificarea asupra tuturor activelor fixe și s-a constatat că nu mai există active fixe predate din patrimoniul unității și care nu au fost scăzute din evidența operativă și contabilă”, se precizează în răspunsul DSP-ului către Curtea de Conturi.

CITEȘTE ȘI: PREJUDICIU DE 5 MILIOANE LEI ÎN JUDEŢ!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/