Despre comunism și turism

Scriu despre comunism pentru că ieri a fost ziua înființării partidului comunist în România, 1921, și despre turism, pentru că se pare că modul de tratare al clienților a rămas cam ca pe vremea comuniștilor.

Încep cu prima. Comuniștii au venit peste burghezie și au distrus-o. Tot ce era mijlocaș, țăran chiabur și orice formă de țăran muncitor a fost pus sub jugul putorilor de prin birturile satelor. Concomitent, i-au aranjat și pe intelectuali și pe artiști. Nu pe toți, doar pe cei ce nu pricepeau că omul nou nu poate gândi decât la depășirea normei și la dulcea poezie a stahanovismului. Cei ce scriau sau cântau despre libertate erau închiși în numele noii libertăți. Aceea de a cânta din colivie.

Să trecem spre turism. După ce comuniștii s-au făcut stăpâni pe țară, au demarat proiecte de turism. Împărțite în două. Pentru români și pentru străini. Românul mergea 18 zile prin sindicat, stătea la cozi la pepsi și la piersici, mânca la cantină și mai apoi putea cumpăra ceva chiftele de pește la Gospodina. Străinii aveau de toate. La liber. Să te apropii de resorturile lor, era delict. Dar, a venit minunata poveste din iarna lui 1989. Am devenit liberi. Și, în funcție de buzunar, putem merge ca turiști oriunde în lumea asta. Dar, așa cum mi-a povestit un prieten astăzi, nu fără peripeții. M-a rugat să nu-i dau numele și mi se pare corect să nu dau nici numele firmei cu care a avut necazuri. Firmă de turism firește, că doar am trecut de pasajul cu comunismul.

Îmi spune prietenul că, în nouă februarie, a plătit avans 820 de euro unei firme de turism, pentru o călătorie de 13 zile, în perioada 18 iunie-1 iulie, două persoane, în zona de nord a Europei. A fost înregistrat, a primit chitanță și urma ca în mai să plătească diferența. S-a prezentat astăzi la firmă, de dimineață, și a plătit încă 1910 euro, diferența. Cash. Ok, vacanță plăcută! Dar, comunismul a atacat turismul! Mă rog, obiceiurile comuniste. Ce să vezi, după o oră, două, prietenul este sunat de către agenția de turism și anunțat că excursia s-a anulat. Și banii îi vor fi returnați la o dată ce îi va fi comunicată ulterior.

Acum, trebuie să spun că prietenul meu are sânge de sârb. S-a dus la agenție și le-a spus franc, că nu pleacă până nu îi returnează cei 1910 euro plătiți cu cel mult două ore în urmă. Cum nu te pui cu sârbul nervos, amploaiații s-au executat. Dar, cei 820 de euro avans, chiar îi vor fi returnați când nici nu se așteaptă. Ei, firma, i-au promis că în cel mult 14 zile. Și acum închei. Sesizez în această întâmplare din vremurile noastre, același jemanfiș de pe vremea comuniștilor. Întrebarea este dacă, oare, ne vom schimba vreodată?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/