Decizia monitorizării pacienților COVID-19, rămași la domiciliu, aspru criticată: „Înrobirea medicilor de familie nu va salva sistemul”

untitled design set 970x90 px

Ordonanța de Urgență, care prevede că pacienții asimptomatici sau care dezvoltă forme ușoare de COVID-19 vor fi monitorizați de medicii de familie, este „aproape fără conținut” și îi „înrobește” pe doctori.

Reprezentații Societății Naționale de Medicină a Familiei transmit că nu au fost consultați cu privire actul normativ care stă la baza evaluării bolnavilor de coronavirus rămași la domiciliu.

CITEȘTE ȘI: Pacienții asimptomatici și cazurile ușoare de COVID-19 vor fi tratate de la domiciliu. Anunțul ministrului Nelu Tătaru

„Actul normativ utilizează noțiuni punitive și imperative ca <<penalizare>> sau <<obligație>> – ilegală de altfel și nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare și de îngrijire, de atitudine în fața pacientului asimptomatic cu comorbidități semnificative sau a pacientului care refuză testarea. Singurii vinovați pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul și eventual pacientul”, transmit reprezentanții SNMF.

publicitate ziar expresb 1000x100

Doctorii spun că autoritățile i-au „ignorați voit” în ultima jumătate de an, iar acum, când sistemul nu mai face față, au fost „redescoperiți pentru a fi împovărați cu noi responsabilități birocratice și pedepse”.

„Înrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii și pedepse nu va salva nici sistemul și nici vieți omenești. Ba dimpotrivă! Vom utiliza consultația la distanță și vom îngriji astfel pacienții cu COVID-19 fără a-i pune în pericol pe ceilalți pacienți, neinfectați cu SARS-CoV-2 și care în continuare au nevoie de ajutorul nostru, mai ales în contextul actual al reducerii semnificative a accesului la alte servicii medicale. Vom găsi soluții pe care decidenții încă nu le-au identificat pentru că, în relație directă cu pacienții și cu boala, cunoaștem realitățile sistemului mult mai bine decât le cunosc politicienii și funcționarii din birouri”, au mai transmis reprezentații societății.

CITEȘTE ȘI: Medicii de familie vor primi puțin peste 100 de lei pentru monitorizarea cazurilor ușoare sau asimptomatice de coronavirus

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/