De ce iau unii oameni șpagă? Psiholog: „Vor să fie mai dumnezei decât dumnezeii”

spaga
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Șpaga este o problemă a oamenilor care în această viață nu au avut, spune psihologul timișorean Cătălin Ilie. Potrivit lui, un om care își cunoaște adevărata valoare își poate impune limite și nu va avea o dorință de neoprit în a acumula la infinit resurse materiale. 

„Șpaga e o problemă a oamenilor care în această viață nu au avut. Aceasta este o frustrare. Psihologia mondială a demonstrat că oamenii sunt ghidați pe doi stâlpi foarte greșiți: a avea și a fi. E bine să ai o casă, o mașină, o soție, o familie ș.a. (…) Problema e în momentul în care pornești cu niște frustrări în viață, cu lipsurile pe care noi le-am avut atâta timp – să nu uităm că suntem români și am trăit sub Ceaușescu.”, a declarat psihologul Cătălin Ilie, întrebat despre resortul care i-ar fi putut împinge pe medicii timișoreni reținuți pentru fapte de corupție să pretindă mită de la pacienți.

catalin ilie

Și societatea îi poate face pe oameni să își dorească la infinit să acumuleze funcții sau lucruri materiale.

CITEȘTE ȘI: Corupția din lumea medicală timișoreană bulversează comunitatea academică

STPT job 1000x200

„Cine știe cu adevărat credința înțelege că noi toți suntem dumnezei. Doctorul care salvează o viață este Dumnezeu. Pompierul care salvează o viață este un Dumnezeu? Este. (…) Brutarul care îți face o pâine bună este Dumnezeu? Este Dumnezeu. Toți suntem niște dumnezei. Însă, vedeți, parcă unii vor să fie mai dumnezei decât dumnezeii. Îmi cer scuze, dacă colegii mei psihologi din lume au inventat acest «The God Complex», probabil există, dar eu cred că de fapt este vorba de nevoia nesecată de a avea. (…) În vria aceasta în care intri și vrei din ce în ce mai mult, consideri că dacă ai bani mulți, ai valoare. Consideri că dacă ai multe titluri, ești respectat. Și atunci oamenii încep să facă greșeli. Oamenii încep să creadă că li se cuvine. (…) Un om care își cunoaște bine limitele, care își știe valoarea cu adevărat, mi-e greu să cred că nu are o limită. Iar acea deviză «the sky is te limit», nu e funcțională. Din păcate, în momentul când vom fi aduși, fiecare dintre noi, în fața judecății, atât judecății legilor statului în care trăim, cât și în fața judecății lui Dumnezeu, vă garantez că există un «The God Complex».”, a mai explicat Cătălin Ilie.

CITEȘTE ȘI: „Lăsați-l să salveze vieți în continuare!” Petiție online pentru eliberarea medicului Gașpar

CITEȘTE ȘI: Managerul Institutului Cardio din Timișoara, după reținerea medicului Gașpar: „Am fost șocat”

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/