Corupția din lumea medicală timișoreană bulversează comunitatea academică

marian gaspar

Profesorul universitar Marius Craina, managerul Clinicii Bega din Timișoara, se declară bulversat de colegii lui doctori care au fost prinși în flagrant, anul acesta, în timp ce luau șpagă de la pacienți. Este vorba despre chirurgul Octavian Mazilu, fostul director al Spitalului Municipal Timișoara, respectiv chirurgul Marian Gașpar, de la Institutul de Boli Cardiovasculare.  

„Noi medicii, în momentul în care terminăm facultatea și începem cariera profesională, depunem un jurământ în care ne asumăm să fim în permanență în slujba pacienților și acest lucru, pe lângă credința în Dumnezeu, ar trebui să ne călăuzească pe tot parcursul carierei profesionale. Ar trebui să ne facem datoria, fără să ne uităm decât la pacientul pe care îl avem în fața noastră și la încrederea, emoția și, de multe ori, teama cu care el se prezintă la medic, având în vedere starea lui de sănătate. Din  fericire, marea majoritate a medicilor își respectă acest jurământ și își tratează pacienții cu cel mai înalt grad de profesionalism și cu cele mai bune competențe., a declarat pentru expressdebanat.ro, medicul Marius Craina.

Întrebat care ar fi resortul care îi face pe medici să ceară mită de la pacienți, Marius Craina a răspuns: „Fiecare medic, în cariera lui profesională, decide dacă trebuie sau nu să își schimbe comportamentul, să respecte sau nu jurământul și dacă se simte împăcat în fața lui Dumnezeu vizavi de modul în care interacționează cu pacientul.”

craina

Marius Craina speră ca medicii Mazilu și Gașpar să își dovedească nevinovăția în fața instanței.

„Ambii profesori universitari, ambii medici sunt colegii mei, sunt prietenii mei și pur și simplu și noi suntem bulversați de situația creată, de situația în care ei se află acum și sperăm din tot sufletul să fie nevinovați, să își dovedească nevinovăția și să își poată continua și practica activitatea profesională pentru că ambii sunt cadre didactice și medici excepționali. Îmi pare rău de situația în care se află și sper din tot sufletul să își dovedească nevinovăția.”, a mai spus Craina.

Vă reamintim, în această dimineață, ofițerii DGA l-au prins în flagrant pe Marian Gașpar în timp ce primea mită 1.000 de euro de la un pacient. Banii ar fi fost ceruți de doctor pentru realizarea unei intervenții chirurgicale. Ulterior, Marian Gașpar a fost dus la audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș. Marian Gașpar este unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi cardiologi din Timișoara. Conduce din 2003 secția de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara și a militat și participat la procedurile de reluare a operațiilor pe cord la copii, în Timișoara.

În iunie, un alt medic renumit din oraș, profesorul Octavian Mazilu, fost director al Spitalului Municipal din Timișoara a fost reținut pentru șpagă. Și el a fost prins în flagrant în timp ce lua 300 de lei mită de la un pacient, în biroul de la Clinicile Noi. Procurorii susțin, în cazul lui, că în cele două luni în care a fost monitorizat, ar fi luat mită de 25 de ori. Mazilu este acum în arest la domiciliu.