Curtea de Apel Timișoara, procurorii și DNA, în protest! Ce revendicări au

Este protest pe toate planurile în justiție. Magistrații Curții de Apel Timișoara, procurorii de parchete sau DNA sunt nemulțumiți de modificările aduse legii pensilor speciale.

La Curtea de Apel Timișoara, de miercuri, se judecă numai unele cauze ce nu suferă amânănare, iar procurorii nu mai instrumentează dosare penale, decât cele urgete.

Magistrații au transmis revendicărilor lor, pe care le redăm mai jos:

„În justificarea alegerii acestei forme de protest, judecătorii Curţii de Apel Timișoara nu contestă necesitatea unor modificări legislative care să aşeze în mod echitabil întreaga construcţie legislativă ce reglementează în prezent pensiile lor de serviciu, însă este de dorit ca aceste demersuri să  fie urmarea dialogului loial între puterea judecătorească și cea legislativă, pentru găsirea unor rezolvări care respectă predictibilitatea, garanţiile constituţionale și demnitatea statutului de judecător.

De aceea, judecătorii Curţii de Apel Timișoara solicită în mod public ca modificările legislative preconizate cu privire la vârsta de pensionare să creeze premisele unei eşalonări reale şi nediscriminatorii între magistraţi, să nu afecteze drepturile celor aflaţi în functie, producând efecte exclusiv în privinţa judecătorilor recrutaţi sub imperiul noilor reglementari ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătăţirii condiţiilor de muncă. În condiţiile în care, conform evidenţei statistice din anul 2022, media anuală efectivă în ce priveşte încărcătura pe judecător în România este de 644 dosare, în comparaţie cu media anuală a încărcăturii pe judecător la nivelul Uniunii Europene, de 320 dosare pe judecător, condiţiile actuale de pensionare pentru magistraţii aflaţi în sistem sunt mai mult decât justificate.  

O altă revendicare vizează stagiul efectiv realizat în alte funcţii de specialitate juridică, recunoscute în prezent ca vechime în magistratură. Având în vedere că o formă de intrare în profesie este condiţionată, printre altele, de o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani în funcţiile respective (nr. avocat, consilier juridic,etc.), principiul simetriei juridice, al egalităţii de tratament şi al nediscriminării impune asimilarea în continuare a acestei vechimi minime cu vechimea în magistratură.

Cea de-a treia revendicare este legată de introducerea unui impozit suplimentar calculat asupra unei părţi din pensia de serviciu care depăşeşte componenta contributivă, măsură care, în opinia noastră, constituie în sine o afectare a statutului magistraţilor, aspect care a făcut deja obiectul analizei Curţii Constituţionale în Decizia nr. 900/2020, în contextul în care cuantumul pensiei ocupaţionale, concepută ca o formă de recompensare pentru privaţiunile şi interdicţiile pe care a trebuit să le respectăm în perioada de activitate, este de esenţa unei pensii ocupaţionale chiar şi în acord cu jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. În consecinţă,  cuantumul pensiei de serviciu trebuie păstrat la nivelul garantat constituţional, în sensul standardelor internaţionale amintite.

Nu în ultimul rând, magistraţii instanţei solicită ca la stabilirea condiţiilor de pensionare a personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti, să se ţină seama de condiţiile dificile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, iar vârsta de pensionare să fie eşalonată doar pentru aceia nou recrutaţi în sistem, pentru a da consistenţă unor principii juridice esenţiale, cum ar fi predictibilitatea şi echitatea”.

gif card de energie dacus 1000x100

Protestează și procurorii Direcției Naționale Anticorupție, care s-au reunit în Adunarea Generală și au convenint să susțină mișcarea celorlalte instituții din justiție.

„În unanimitate, cei 93 de procurori prezenți în cadrul Adunării generale, și-au exprimat susținerea față de activitatea de apărare a independenței magistraților de către Consiliul Superior al Magistraturii și au hotărât: să inițieze o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii și susținute de Procurorul general al României în ceea ce privește proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților nu vor fi avute în vedere de către puterea legislativă; să stabilească, într-o viitoare adunare generală, asupra formelor graduale de protest care vor fi adoptate”, a trasmis DNA.

Și procurorii DIICOT au transmis că se vor alătura protestului dacă revendicările nu sunt luate în seamă.

 

 

 

 

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/