Controlul ministrului la Direcția pentru Cultură Timiș s-a încheiat. Sorin Predescu, în continuare detașat la Dolj

Într-un răspuns pentru Expressdebanat.ro, Ministerul Culturii anunță că a fost finalizat controlul corpului de control al ministrului la Direcția pentru Cultură Timiș și că în acest moment specialiștii analizează documentația și urmează să elaboreze un raport. Între timp, direcția este condusă temporar de Alina Maria Tîrtea.  

Mandatul temporar al Lelicăi Crișan la conducerea Direcției pentru Cultură Timiș s-a încheiat în 10 noiembrie, la solicitarea angajatorului, adică a primarului Timișoarei. Tot cu 10 noiembrie, director executiv este, temporar, Alina Maria Tîrtea, consilier superior în cadrul departamentului Patrimoniu al DJC.

Modificările vin după ce în luna august, Ministerul Culturii a decis să îl detașeze pe Sorin Vlad Predescu, director executiv al instituției, la Dolj. Prezent la Timișoara la începutul lunii noiembrie, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, anunța că a primit mai multe sesizări care privesc nereguli ce s-ar fi petrecut la Direcția pentru Cultură Timiș și că își trimite corpul de control pentru verificări.

leader board 728 x 90 px

CITEȘTE ȘI: Ministrul Culturii își trimite corpul de control la Direcția pentru Cultură Timiș

„În ceea ce privește controlul Corpului de Control al Ministrului Culturii, acțiunea de control la fața locului s-a încheiat, iar în momentul de față echipa de control se află în etapa de analizare a documentației și de elaborare a raportului”, se arată în documentul remis Expressdebanat.ro.

Sorin Predescu, detașat 6 luni la Dolj pentru „considerente ce țin de îndeplinirea rolului și a obiectivelor ministerului”

În răspunsul dat Expressdebanat.ro, Ministerul Culturii anunță că Predescu a fost detașat din funcția de „director executiv gradul II al Direcției Județene pentru Cultură Timiș pe o perioadă de maxim 6 luni pe funcția publică de conducere vacantă de director executiv, gradul II al Direcției Județene pentru Cultură Dolj, pentru a asigura conducerea acesteia din considerente de țin de îndeplinirea rolului și a obiectivelor Ministerului Culturii în asigurarea gestionării eficiente a sistemului său instituțional specific, cuprinzând inclusiv serviciile publice deconcentrate.”

Ministerul invocă prevederi ale OUG 57/2019, potrivit cărora detașarea unui funcționar public se dispune pentru o perioadă de cel mult 6 luni (art.505). „În cursul unui an calendaristic un funcționar public poate fi detașat mai mult de 6 luni numai cu acordul său scris”, se arată în alin. 1 al art.505. În toată această perioadă, potrivit alin. 10 al art.505,  „funcționarul public își păstrează funcția publică și salariul. Dacă salariul corespunzător funcției publice pe care este detașat este mai mare, el are dreptul la acest salariu. Pe timpul detașării în altă localitate autoritatea sau instituția publică beneficiară este obligată să îi suporte costul integral al transportului, dus și întors, cel puțin o dată pe lună, al cazării și al indemnizației de detașare.”

Cele șase luni în care Predescu este detașat expiră în 24 februarie.

Sorin Predescu a mai fost detașat din funcția de la direcție în 2014, timp de două luni, tot la Craiova. Ulterior, a petrecut patru luni la direcția din Neamț.