„Spital virtual”, înființat în Timișoara. Specialiștii de la „Victor Babeș” vor colabora cu medicii de familie

stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Specialiștii de la Spitalul „Victor Babeș” vor colabora de acum înainte cu medicii de familie din județ prin intermediul unei aplicații numite Pandemic Controller, unică în țară. Aceasta a fost realizată de City Doctors, grup de sănătate inițiat de medicul Virgil Musta și a fost donată Spitalului de Boli Infecțioase. Sistemul de telemedicină este parte integrantă a proiectului „Oxigen pentru Timișoara”, inițiat de Primăria Timișoara.

„Proiectul <<Oxigen pentru Timișoara>> are trei componente. Primăria a achiziționat concentratoare de oxigen pentru spitalele municipalității. În al doilea rând, lucrăm cu societatea civilă pentru achiziționarea de pulsoximetre și concentratoare de oxigen pe care pacienții să le folosească acasă și cel de-al treilea element este realizarea spitalului virtual prin care pacienții sunt monitorizați de la domiciliu. Această aplicație este pusă la dispoziția tuturor medicilor de familie din județul Timiș și mă bucur că a fost deja accesată deja de 200 de medici de familie în ultimele zile. (…) Fac un apel la toate persoanele care au simptome ușoare și care au făcut un test pozitiv de Covid să contacteze medicii de familie. Au fost situații în care medicul nu a fost anunțat, boala s-a agravat și au ajuns direct în ATI. Prin acest proiect vrem să evităm ca un pacient să ajungă la ATI și să primească din timp îngrijirea de care are nevoie”, a spus Dominic Fritz.

Toți pacienții care ajung la Spitalul „Victor Babeș” vor fi introduși în platformă, indiferent dacă necesită sau nu spitalizare. Medicul Virgil Musta a explicat că există persoane care dezvoltă forme medii de boală, dar care nu doresc să se interneze. De multe ori situația se agravează și ajung din nou la spital. Astfel, se încearcă evitarea unor situații similare și, pe de altă parte, informațiile legate de felul în care evoluează noua boală respiratorie pot fi stocate și analizate în scopul cercetării științifice.

„Ne-am confruntat cu mulți pacienți care nu doresc să se interneze în spital. Sunt mulți bolnavi care stau acasă și dacă nu beneficiază de o asistență medicală performantă se decompensează și ajung în spital într-o formă gravă. Este foarte greu să îi salvăm. Din acest motiv am conceput acest proiect, un spital în afara spitalului. Cei care nu doresc să se interneze sau cei care nu mai au loc în spital trebuie să fie monitorizați zilnic. Ei au nevoie de o îndrumare, iar cea mai bună metodă este telemedicina. Prin această platformă se stabilește stadiul bolii și se fac recomandări legate de terapie. Este un proiect unic în țară prin care dorim să salvăm vieți”, a explicat medicul Virgil Musta.

publicitate ziar expresb 1000x100

Specialiștii au atras atenția asupra faptului că medicul de familie este cel care decide dacă un pacient cu simptomatologie se va programa sau nu pentru testul Covid. Dacă testul este pozitiv, bolnavul este evaluat pe baza unui scor. În cazul în care apar simptome precum tuse intensă, astenie marcată, lipsă de aer și dacă febra persistă, medicul de familie hotărăște dacă pacientul rămâne la domiciliu și va fi tratat cu ajutorul concentratoarelor de oxigen. În cazul în care saturația de oxigen scade sub 90%, tot medicul de familie este cel care îl va îndruma pe bolnav spre un spital Covid sau suport-Covid.

„Nu există posibilitatea tehnică de a purta acele echipamente de protecție care sunt și costisitoare, iar noi nu avem acele ambulanțe cu care să putem fi transportați la domiciliul pacientului. Pacienții trebuie să știe că atunci când au febră, se simt rău, au tuse seacă, trebuie să sune la medicul de familie. Medicul de familie va face o consultație la distanță și decide dacă trebuie să se facă o recoltare de către Serviciul de Ambulanță. Ambulanța recoltează testul PCR pentru SARS-CoV-2 și dacă este pozitiv, atitudinea noastră este de monitorizare. Ceea ce ne lipsește nouă este comunicarea. Iar acest sistem de telemedicină vine să ne ajute în comunicarea bidirecțională. Colegii de la Spitalul de Boli Infecțioase ne dau informații și despre stadiul bolii, dar și despre tratament”, a spus Mihai Iacob, președintele Societății Timiș de Medicină de Familiei.

Platforma este opțională și gratuită. Înregistrarea se va realiza pe baza unui contract prin intermediul căruia se pune la dispoziție o parolă unică de acces. Este securizată și îndeplinește toate criteriile de GDPR.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/