Castelul Huniade din Timișoara are șanse să fie deschis total peste trei ani

castelul huniade

Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, ar putea fi deschis total pentru public cel mai devreme în anul 2026, anunță Alin Nica, șeful CJ Timiș.

Castelul Huniade este închis de 20 de ani pentru renovare, iar autoritățile nici acum nu au început lucrările de restaurare. Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a anunțat că s-a reușit atragerea de finanțare din trei surse pentru Castelul Huniade.

Mă refer aici la cele 4,4 milioane de euro din PNRR, contract pe care l-am semnat deja, și la cele șase milioane de euro din Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic, finanțare pe care am câștigat-o în urmă cu vreo două, trei luni, iar acum urmează semnarea efectivă a contractului. A fost aici Ministerul Dezvoltării și mi-a promis că în cel mai scurt timp mă vor chema la București pentru a semna și această finanțare. Iar cea de-a treia linie de finanțare pe care noi am stabilit-o în planul nostru urmează a fi concretizată, sper, în a doua jumătate a acestui an, când se va da drumul Programului Operațional de Cooperare Transfrontalieră România – Ungaria, unde avem zece milioane de euro alocați pentru proiecte strategice, iar Castelul Huniade este cuprins în această linie aprobată de curând în ședința comună a reprezentanților tuturor județelor implicate și a ministerelor coordonatoare pe Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Ungaria, urmând ca diferența să fie suportată din bugetul local”, a afirmat Alin Nica.

 v1a2558

Șeful CJ Timiș a precizat că estimează deschiderea totală a Castelului Huniade cel mai devreme în anul 2026, având în vedere anvergura lucrărilor care este necesar a fi realizate.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Noutatea principală pe care doresc să o anunț este finalizarea proiectului tehnic. Asta înseamnă că partea birocratică de proiectare, de obținere de avize a fost finalizată. Urmează în partea a doua a anului licitația pentru execuția efectivă, pentru a atribui lucrarea de construcție, de reabilitare și sper ca până la sfârșitul anului să avem un constructor pentru întreaga lucrare. Fiind o finanțare multi-fond, din mai multe surse, noi mai marcăm o premieră. Va fi, practic, un proiect pilot care va fi realizat din atât de multe surse de finanțare, locală, națională și europeană. Este o provocare pentru noi, dar sunt convins că trecând de aceste bariere birocratice, eu zic că vom reuși reabilitarea acestui monument, iar la orizontul anilor 2026, 2027 întreaga clădire să fie reabilitată, dotată și dată total în circuitul cultural și muzeal. Evident că pe măsură ce vom finaliza părți din ea, o vom deschide mai rapid, dar cam acesta este orizontul de timp realist până la care o lucrare de o asemenea anvergură să fie finalizată”, a explicat Alin Nica.

Șeful CJ Timiș a mai adăugat că acoperirea curții Castelului Huniade a primit aviz favorabil de la Ministerul Culturii, dar că nu se renunță la idee. „Am să revin cu această propunere la execuția efectivă, o să propunem proiectantului să vină cu o dispoziție de șantier eventual și după aceea să mergem din nou la București, la Comisia de Avizare a Monumentelor, pentru a lua acest aviz la execuție”, a detaliat Nica.

Șeful CJ Timiș a mai precizat că se așteaptă ca Primăria Timișoara să răspundă „cu celeritate” cerințelor privind emiterea autorizației de construire. „Am constatat cu neplăcere că în faza de certificat de urbanism ne-au cerut niște documente care, mă rog, în primul rând, este greu să le furnizăm noi sau au fost emise de ei. Este vorba de toate autorizațiile de construire emise de-a lungul timpului, în toate celelalte încercări de reabilitare, restaurare a acestui monument”, a precizat Nica.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/