Carne de porc numai din import pentru masa de Crăciun a românilor în viitorul apropiat?

1000x100 Cuib de vise 1000x100

În ultima vreme, adoptarea formelor fără fond continuă în țara noastră, oamenii fiind obligați astfel să respecte reguli aberante care nu fac altceva decât să acopere anumite interese și să creeze culoar liber monopolului în industria alimentară.

Prin Ordinul nr. 24/29 ianuarie 2021, privind stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatații de suine, s-a statuat faptul că oamenii din mediul rural nu vor mai putea crește în gospodărie mai mult de cinci porci și nici să păstreze scroafele. În condițiile în care companiile de profil nu comercializează purcei către populație, acest fapt va duce implicit la dispariția animalelor din gospodăriile românilor, porcul de Crăciun rămânând astfel o amintire de altădată în mentalul colectiv.

La semnalele mai multor crescători nemulțumiți, senatorul PSD de Alba, Cătălin Matieș, i-a cerut ministrului Agriculturii, Adrian Oros, să revină asupra ordinului aberant, ba chiar i-a solicitat o întâlnire în cursul zilei de astăzi în Comisia de Agricultură, la care să poată participa și crescătorii de porci.

„Crescătorii de porci sunt cei care mi-au tras semnale de alarmă cu privire la acest Ordin 24, care prevede ca ţăranul să nu crească mai mult de 5 porci în gospodărie, nu are voie să aibă scroafă cu purcei, adică nu are voie să facă reproducţie. Fermele mari nu au voie să vândă către populaţie purcei şi atunci ceea ce se va întâmpla în următorii doi ani este că nu vom avea porc în gospodăriile românilor. Toate acestea ei le pun, cumva, în cârca pestei porcine africane, dar există atâtea măsuri de a preveni pesta porcină africană”, atrage atenția parlamentarul social-democrat și președinte al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale.

Ce condiții trebuie să întrunească cei care doresc să crească mai mult de 5 porci?

STPT job 1000x200

Potrivit MADR, țăranii care vor să crească mai mult de cinci porci, vor fi nevoiți să respecte câteva reguli de biosecurirate, reguli care practic mai mult contribuie la descurajarea crescătorilor decât la încurajarea acestora. Ca atare, iată condițiile greu de îndeplinit și imposibil de respectat de către cei care vor să aibă în ogradă mai mulți porci decât limita prevăzută: medic veterinar angajat, registru cu date clare în ceea ce privește sănătatea porcilor, sală de necropsiere, punct de pază, vestiar-filtru, farmacie, iar lista cerințelor poate continua.

„Nu e suficient faptul că am ajuns să cumpărăm nenumărate produse aduse pe rafturile magazinelor din afara granițelor? Au început cu gripa aviară, acum – cu pesta porcină. Urmează să scoată din ecuație și mielul, iar atunci suntem în grafic, în graficul cerut de alții. Vasăzică, urmează să consumăm doar bio? Nici pe departe. De ce, pe timpuri, omul era mai sănătos și acum nu? Din păcate, nu mai e mult până când vom consuma și plastic crezând că e te miri ce”, spune un pensionar din Clisura Dunării care mai crește câteva animale în jurul gospodăriei pentru a le trimite copiilor, stabiliţi în orașul de pe Bega, hrană sănătoasă.

Sursa foto principal: gds.ro.

Sursa foto: ziarulunirea.ro.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/