Carantina în Timișoara ar putea fi prelungită. Rata de infectare este în creștere, la o săptămână de la impunerea restricțiilor

Rata de infectare în Timișoara și localitățile periurbane – Ghiroda, Giroc, Moșnița Nouă și Dumbrăvița – a crescut în ultimele 7 zile, chiar dacă întreaga zonă este sub restricții suplimentare din 8 martie. Autoritățile nu exclud varianta ca această carantină să fie prelungită cu cel puțin încă o săptămână. 

În Timișoara, rata de infectare în urmă cu 7 zile era de 7,30 la mia de locuitori. Duminică, 14 martie, era 7,48, iar luni, la fix o săptămână de la intrarea în carantină este de 7,36/o mie de locuitori.

Tendința de creștere a numărului celor infectați este vizibilă și în celelalte localități aflate în carantină. În Giroc și Dumbrăvița, rata a scăzut sensibil. Astfel, în Moșnița Nouă, în 8 martie, rata de infectare era 12,39, în 14 martie – 12,5 la mia de locuitori, iar în 15 martie, în ușoară scădere la 12,12. Ghiroda a intrat în carantină cu o rată de infectare de 6,39 la mia de locuitori, a ajuns în 14 martie la 7,11, iar în 15 martie – 6,86. Girocul avea în 8 martie o rată de incidență de 10,47, în 14 martie – 9,8, iar în 15 martie – 8,78. Iar în privința Dumbrăviței, localitate aflată sub restricții suplimentare succesive , rata de infectare era în 8 martie de 9,88 la mia de locuitori, în 14 martie a coborât la 9,13, iar în 15 martie este de 8,56 la mia de locuitori.

De asemenea, în 8 martie, în spitalele din județ erau raportate 458 de persoane internate cu Covid-19, dintre care 45 la secțiile de terapie intensivă, iar în 15 martie, Prefectura Timiș anunță că sunt internați 475 de bolnavi în spitalele din Timiș, iar la ATI – 47.

În privința testelor, din 14 până în 15 martie sunt raportate 485, dintre care 183 rapide, din 13 până în 14 martie – 1.191 de teste (292 rapide), iar între 12-13 martie au fost realizate 2.185 teste (601 rapide).

Prefectul de Timiș Zoltan Nemeth spune că efectele carantinei se vor vedea abia după cel puțin 10 zile de restricții.

„Potrivit specialiştilor, de abia după aproximativ zece zile de carantină, desigur în condiţiile respectării măsurilor, am putea să avem un bilanţ asupra efectelor măsurii de carantinare. Totodată, ne-ar ajuta foarte mult să nu existe un trend crescător în regiunile apropiate municipiului Timişoara şi judeţului Timiş.”, a declarat Zoltan Nemeth.

Întrebat dacă măsurile restrictive s-ar putea prelungi după 22 martie, Nemeth a răspuns: „Există posibilitatea prelungirii măsurii de carantinare. În primă fază cred că va fi vorba de o săptămână.”

Alin Nica: „Această carantină este formală, de aceea nici efectele nu se văd”

Președintele Consiliului Județean Timiș, unul dintre cei care au votat împotriva instituirii carantinei zonale, spune că efectele nu se văd pentru că atunci când decizia a fost luată nu s-a ținut cont de toate aspectele.

„Eu oricum consideram carantina ca fiind nenecesară. Acele măsuri pe care eu le-am propus sunt valabile și în continuare, cu sau fără carantină. Intensificarea vaccinării e una din măsurile care vor duce la scăderea ratei de incidență pe o perioadă de durată. Pentru că dacă îi vaccinăm pe toți, nu mai are unde să meargă acest virus. Avem o problemă la ATI, nu avem de ieri, de azi, o avem din octombrie-noiembrie, când toate paturile erau ocupate. Înțeleg oboseala datorată gradului de solicitare îndelungat, la maximum, pe sistemul sanitar, dar cred că ar fi trebuit intervenit acolo. Avem probleme cu paturile, trebuie să mărim capacitatea. Aici mi-aș fi canalizat toată energia.”, a declarat președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Potrivit lui, în ultima săptămână, carantina impusă în Timișoara nu a schimbat cu nimic lucrurile.

„Vedeți că lumea merge pe la Arad, încearcă să ocolească măsurile de carantină în Timișoara și în localitățile dimprejur. Verifică cineva prin centru, e ceva schimbat față de ce a fost înainte? Nu, nu e nimic schimbat.”, a concluzionat Alin Nica.

La această dată, rată mare de infectare se înregistrează, potrivit autorităților, în localitățile Pădureni (13,43), Jebel (10,84) și Mănăștur (10,35).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/