Cântec, joc, concert de fanfare și muzică clasică la sărbătoarea Palatului

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Încep Zilele Palatului Cultural, tradiționala manifestare desfășurată timp de trei zile, la Reșița. Ajuns la cea de-a X-a ediție, evenimentul culturii bănățene la Palat, este dedicat în acest an aniversării celor 250 de ani de foc nestins la Reșița.

Festivitatea de deschidere este programată să aibă loc, astăzi, 24 septembrie, de la ora 17,  în Centrul Civic, în fața Palatului Cultural, acolo unde se va desfășura un spectacol de muzică populară cu dansuri tradiționale românești.

Mâine, de la aceeași oră 17, este programat tradiționalul concert de fanfare, iar duminică acțiunea aniversară este programată pentru Parcul Tricolorului, din cartierul Lunca Bârzavei. De la ora 18, iubitorii muzicii clasice sunt invitați la un concert de muzică clasică.

Evenimentul ”Zilele Palatului Cultural” este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița, Teatrul de Vest Reșița și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Intrarea este liberă la toate evenimentele anunțate, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Despre Palatul Cultural trebuie să știți că:

  • a fost construit de Asociația Urbarială a Plugarilor Români din Reșița Română înființată în anul 1892, ca loc de manifestare pentru Reuniunea de Cântări, Lectură și Muzică a Plugarilor Români din Reșița Română, înființată în 1894 și care a fost donat pe atunci proaspăt înființatei Asociații Culturale a Plugarilor Români din Reșița Română în anul 1932. Potrivit statutului adoptat, scopul asociației era “înființarea unei biblioteci, acordarea de burse pentru elevii români și sprijinirea Reuniunii de Cântări, Muzică și Literatură a Plugarilor Români din Reșița Română”. Putea dobândi calitatea de membru al asociației “orice cetățean român cu drept de competentă în izlazul urbarial din Reșița Română”.
  • În anul 1929, planul clădirii a suferit unele modificări, făcute de arhitectul Constantin Purcariu, de asemenea din Lugoj.
  • Sfințirea Palatului Cultural a avut loc în data de 29 iunie 1930, de sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, care sunt, de altfel, și patronii spirituali ai orașului.
  • La Palatul Cultural s-au ținut, încă de la înființare, spectacole corale, de dans, teatru, vodevil și chiar operetă, dar a fost şi loc de întâlnire a vechilor reșițeni la șezători și baluri. În incinta clădirii a funcționat, mai apoi, și un cinematograf.
  • Asociația Culturală Reșița Română a fost reînființată în anul 2002.

 

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/