Regal de muzică la Reșița! Încep Zilele Palatului Cultural, dedicate poetului Ion Chichere

Muzică de fanfară, coruri și ansambluri folclorice, dar și momente speciale dedicate unor oameni care au pus ștampila valorii pe ceea ce au lăsat posterității sunt repere ale unui eveniment ce umple acest sfârșit de săptămână. Zilele Palatului Cultural Reșița încep astăzi și se desfășoară până duminică seară în „Cetatea de foc”.

Ediția cu numărul trei a Zilelor Palatului Cultural Reșița îi este dedicată poetului Ion Chichere, aflat încă aproape de sufletele reșițenilor, deși a plecat într-o lume mai bună în urmă cu 10 ani. Festivitatea de deschidere a manifestării culturale este programată pentru ora 17.00, în fața Palatului Cultural, urmând apoi să se desfășoare Festivalul Internaţional de Muzică Corală, eveniment completat și de muzica de fanfară și de cea populară. Marele dirijor Doru Morariu a răspuns pozitiv invitației de a fi parte a acestui eveniment reșițean și va conduce de la pupitrul dirijoral corul Filarmonicii „Gavriil Musicescu” din Iași. Programul de astăzi mai cuprinde și momente frumoase cu Fanfara din Lăpușnicul Mare, de la ora 17.30, dar și un recital al corului Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

Pentru că manifestarea de la Palatul Cultural se suprapune unui alt eveniment, dar în organizarea unor alte instituții, publicul este invitat ca la finalul spectacolului de muzică să participe în fața Palatului Cultural la sigilarea şi îngroparea unei „capsule a timpului”, cu mesaje scrise de elevii de liceu din Reşiţa. Această acțiune este dedicată Zilei Cooperării Europene, într-o manifestare care mai cuprinde, de la ora 19.00, în centrul Reşiţei şi la Palatul Cultural, o serie de spectacole artistice. Organizator este Agenția Regională de Dezvoltare Vest și participă oficialități din Caraș-Severin și Voivodina-Republica Serbia.

Zilele Palatului Cultural vor continua sâmbătă când, la ora 15.00, la Muzeul Banatului Montal are loc o ceremonie omagială de dezvelire a monumentului închinat istoricului Valeriu Leu (1952-2009). În continuare vor fi spectacole folclorice susţinute de Ansamblul „Datina” al cadrelor didactice din Reşiţa și de Ansamblul „Satul Meu” din Ramna, coordonat de profesorul Octavian Peptenar. Invitații din Serbia vor încheia programul zilei cu Fanfara şi Ansamblul de Dansuri populare de la Majdanpek, din Valea Timocului.

Duminică, de la ora 17.00, în faţa Palatului Cultural evoluază Ansamblul „Semenicul”, Fanfara de copii de la Bănia, iar de la ora 18.30, în sala de spectacole vor evolua Corul „Menestrelul” al Palatului Copiilor din Reşiţa, Corala „Lira – 2000” şi corurile reunite ale Episcopiei Caransebeşului.

Zilele Palatului Cultural de la Reşiţa sunt organizate de Asociația Culturală Reșița Română și Centrul Cultural al Asociației Reșița Română. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi al Primăriei Reşiţa.

Comments

 1. Iliasă Ioan says:

  Centrul Cultural Reşiţa Română este o făcătrură a lui Vlădulescu şi a acestui Plujar (care a ajuns la conducerea asociaţiei prin fraudă şi minciună), prin care aceştia învârt proiectele cum vor ei, prostind pe toată lumea.
  Există asociaţia “Reuniune de Căntări, Lectură şi Muzică Reşiţa-Română”, cu o trdiţie de 120 de ani, în care poate să activeze oricine vrea să respecte tradiţia şi cultura locală. Pentru această asociaţie a fost construit Palatul Cultural!. Această asociaţie nu este pe placul unora pentru că la conducerea ei se găseşte un om cinstit, care nu le acceptă mizeriile lor.
  Despre Palatul Cultural şi “Zilele Palatului Cultural” am mai scris de atâtea ori, dar anul acesta este o “amestecătură” de-a dreptul penibilă. Nu conteză pentru ei, bani să iasă şi cât mai multe like-uri.
  Stau la dispoziţia celor interesaţi cu orice precizare sau explicaţie
  Nu mai promovaţi ipocrizia şi impostura!
  Iliasă Ioan