Sume fabuloase pentru contractele UCMR. Ce valori se vehiculează pentru uzina reșițeană?

Datoriile de milioane ale firmei reșițene, băgate în faliment de tandemul Adrian Chebuțiu-Adrian Preda, par a fi singurul factor care mai pune piedici evoluției societății. După o perioadă de aproape un an în care angajații au stat în șomaj tehnic, la orizont se întrevăd timpuri mai bune.

Ministrul delegat pentru energie și-a amânat vizita la Reșița pentru finele acestei săptămâni, însă până să ajungă să discute față-n față cu cei care conduc uzina o primă întâlnire a avut loc la Instituția Prefectului, prin intermediul unei videoconferințe. La discuții a participat directorul uzinei, Cosmin Ursoniu, administratorul judiciar, Remus Borza, dar și prefectul județului, Silviu Hurduzeu, alături de președintele PSD Caraș-Severin, Ion Mocioalcă.

„Acum, UCMR are de lucru și, ca element concret, are o comandă de 5 milioane de euro, iar într-un consorțiu are toate șansele să câștige o altă licitație de 75 de milioane de euro. Consorțiul, din care face parte și societatea reșițeană, a fost unicul participant la o licitație pentru retehnologizarea Hidrocentralei Stejarul, din Bacău. Vor fi 4 astfel de lucrări!, asigură parlamentarul de Caraș-Severin, Ion Mocioalcă, inițiatorul întâlnirii. Din această sumă, 15 milioane de euro este portofoliul care ar urma să revină UCMR-ului. În plus față de contractele pentru diversele hidrocentrale din țară, societatea mai are, punctual, și comenzi externe.

În ciuda eforturilor care se fac pe plan politic, însă, pentru purtarea discuțiilor la nivelul factorilor de decizie, societatea reșițeană pleacă la drum cu alte milioane de euro datorii, sume care o urmăresc și nu îi permit o dezvoltare echilibrată. În momentul de față, din cei 1.360 de angajați, circa 400 sunt la serviciu. Până la finele anului, este posibil ca alți 100 de muncitori să revină la locul de muncă și să iasă din șomajul tehnic.

Potrivit ultimelor informații, ministrul delegat pentru energie ar urma să ajungă la Reșița în cursul după-amiezii de duminică, însă informația nu este confirmată încă oficial.