Reșițenii sunt prea săraci pentru spectacolele de teatru

Spectacole cu nume mari ale scenei românești sunt anulate la Reșița din lipsă de spectatori. Casa de Cultură Reșița a pregătit un sezon de toamnă-iarnă cu nume mari și producții deosebite, dar nu adună public care să umple sala și să acopere costurile.

Reșița este un oraș mic, cu o putere de cumpărare redusă, dar dacă vrem cu adevărat ca în acest oraș să mai pulseze un strop de viață este nevoie să-i facem puțină respirație artificială”, consideră directorul Casei de Cultură, Marian Apostol. Acesta a postat pe pagina de facebook a instituției un mesaj pentru reșițeni, în care face un apel la apropierea de actul cultural.

Din punct de vedere cultural, Casa de Cultură a Sindicatelor și-a propus să mențină contactul reșițenilor cu marile spectacole de teatru din România. Nu este deloc simplu! Sunt costuri mari, dar pot fi și satisfacții! Iar satisfacția cea mai mare, atât pentru organizatori, cât și pentru actori, ar fi… săli pline la aceste spectacole! Această satisfacție poate motiva atât organizatorii pentru a menține la nivel înalt această activitate, poate motiva administrația județeană și locală să sprijine reparațiile necesare pentru a reface din sala de spectacole o mândrie a Reșiței, poate motiva de asemenea actorii importanți ai scenei românești să vină și să transmită mai departe lucruri bune despre Reșița și reșițeni! Iar toate acestea la un loc pot să împiedice ca Reșița să devină un loc uitat de lume”.

A fost anulată piesa de teatru „Băieții de aur” pusă în scenă de Teatrul Mic din București și care i-ar fi adus la Reșița pe doi veterani ai scenei, Dan Condurache și Mihai Dinvale, dar și pe Bogdan Talasman, Ștefan Lupu, Ruxandra Enescu, Liliana Pană și Petre Moraru. Piesa trebuia să aibă loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reșița în 16 septembrie, dar nu au fost vândute decât aproximativ 110 bilete, ceea ce a obligat organizatorii să suspende acest spectacol.

Următorul spectacol programat este „Fă–MI LOC !” de Anthony Michineau, în regia lui Radu Beligan și cu o distribuție de excepție: Marius Manole și Medeea Marinescu. Potrivit prezentării făcute de Casa de Cultură Reșița, „cea mai îndrăgită actriță de film se întâlnește în sfârșit cu cel mai «pe val» actor de teatru într-o comedie a cărei producții este semnată de «Asociația INSPIRA»”. „Fă-mi loc!” spune povestea a doi tineri ce se regăsesc în ajunul Crăciunului în cușeta unui tren de noapte. Ea, o fată singură, șarmantă, aventurieră, el, un bărbat cu principii, pus in fața unui eveniment neprevăzut ce-i va răsturna întreaga existență. Suntem în ajunul Crăciunului. E momentul în care simțim mai mult ca oricând nevoia să fim înconjurați de familie și de cei pe care îi iubim cu adevărat. Hazardul îi aduce pe Manuel și Camilla împreună, doi oameni ce nu au aparent nimic în comun, ceea ce va genera nenumărate „scântei”. Însă amândoi caută să înțeleagă și să SE înțeleagă, amândoi au nevoie să se destăinuie și, mai mult, amândoi au nevoie de a se vindeca de singurătate.
„Fă-mi loc!” este un spectacol care ne invită să reflectăm asupra propriei noastre existențe dincolo de orice conveniență socială, se mai arată în prezentarea făcută publică de directorul Casei de Cultură reșițene, Marian Apostol.

Foto: facebook.com/casadecultura.resita?fref=ts