Premieră pentru Reșița! A VIII-a ediție a Festivalului Zilele Palatului Cultural a ridicat ștacheta!

Zilele Palatului Cultural se anunță a fi un spectacol de muzică și voie bună cu ansambluri folclorice, artiști, coruri și fanfare, care nu trebuie ratat!

Între 12 și 15 septembrie, Asociația Culturală Reșița Română organizează şi în acest an cea de-a VIII-a ediție a manifestării „Zilele Palatului Cultural”, „manifestare care deja a intrat în tradiția orașului”, ne spune preşedintele Asociaţiei. Nicolae Plujar. „Sperăm să avem un public cât mai larg alături de noi. Nu am să mă plâng cât este de greu cu organizarea sau cu banii, aceste probleme sunt întâmpinate la fiecare ediție, noi de fiecare dată am reușit să punem bazele acestui festival. Vreau să mulțumesc celor două mari instituții, Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Municipiului Reșița, care au fost alături de Asociația Culturală Reșița Română, sprijinind financiar și în acest an festivalul. Am reușit din nou să aducem nume noi și sperăm ca publicul reșițean sa fie mulțumit de ceea ce facem.”, declară Nicolae Plujar.

Recunoscător coechipierilor săi, acesta a ținut să le mulțumească vicepreședinților asociației, Aurică Borobar şi Dana Drăghicescu, secretarului Octavia Chiţan și Danei Borceanu, casier. „Toți, împreună, am pus umărul la realizarea acestui festival. Atunci când lucrezi în echipă, chiar ai satisfacție, nici nu mai trebuie să le faci tu pe toate.”, subliniază Nicolae Plujar.

Evenimentul din acest an va debuta cu o întâlnire programată joi, la ora 11.00, având ca temă „Centenarul bănăţean – 100 de ani de la intrarea trupelor române în Banat”. În aceeaşi zi, de la ora 18.00, va avea loc și un spectacol de muzică și poezie în memoria lui Nicolae Dumitru Vlădulescu, cel care a decedat anul trecut, în luna octombrie, la vârsta de 69 de ani. „A fost colaborator foarte apropiat al Asociației Culturale «Reșița Romană». Prima zi o dedicăm memoriei sale cu un spectacol de muzică și poezie. Vrem să fie un spectacol de suflet în memoria lui.”, spune cu tristețe președintele asociației.

Vicepreședintele, Aurică Borobar, ne vorbește și el despre ediția din acest an. „Acest festival este cel mai mare realizat de noi până acum. Foarte multe noutăți! Această ediție nu trebuie deloc scăpată. Cel mai mare număr de fanfare pe care l-am avut. Muzica de fanfară este ceva patriotic, în ziua de azi, mai puțin avem așa spectacole”.

Vineri, 13 septembrie, începând cu ora 17.00, pe scena Palatului Cultural se va ține un spectacol folcloric al Ansamblului „Bârzava” al Primăriei Municipiului Reşiţa. Vor susţine recitaluri artiştii Camelia Ceocu şi Nicolae Duţ şi Ansamblul „Semenicul”, alături de „Virtuozii Semenicului”, conduşi de Petrică Viţa şi soliştii Ramona Viţa, Denisa Tanigoi şi Antonia Franţ.

Pentru prima dată în Reșița se organizează un festival cu fanfare. Deși acestea sunt din Serbia, toți participanții sunt români, „din satele noastre românești ”, spun organizatorii festivalului. Sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 17.00 vor urca pe scenă fanfarele societăţilor culturale „Mihai Eminescu” din Coştei, „Ion Bălan” din Iablanca, „George Coşbuc” din Voievodinţi şi „Progresul” din Vlaicovăţ, alături de grupul vocal și de dansuri al Societăţii Culturale „Mihai Eminescu” din Coştei. De asemenea, fanfara „Doinitorii Carașului” din Mercina și Fanfara „Chera Ilie Iucu” din Lăpușnicul Mare vor fi prezente la Palatul Cultural.

Duminica, într-un mod solemn și grandios, la ora 19.00 se încheie ediția în Centrul Civic al municipiului Reşiţa, cu  Big Band Timişoara a Orchestrei Filarmonicii, care va susţine un concert în fața publicului iubitor de cultură și muzică folclorică.