Atribuirea terenurilor pentru tineri, la Timișoara, în continuare sub semnul întrebării

Nici până acum administrația locală nu a găsit o soluție concretă pentru atribuirea terenurilor destinate ridicării locuințelor pentru tineri. Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, spune că procesul de atribuire ar putea fi finalizat în această vară. 

La finalul lunii ianuarie, funcționarii primăriei spuneau că în cel mai scurt timp vor demara procedura de atribuire a suprafețelor de teren pentru tineri, în baza Legii 15/2003, după ce procedura a fost suspendată în preajma alegerilor locale de anul trecut. Problema există încă din 2019. Atunci a fost aprobată ultima listă cu tinerii care au obținut punctajul necesar ca să primească teren.

CITEȘTE ȘI: Încă o rundă de promisiuni pentru tinerii care așteaptă terenurile gratuite de la Primăria Timișoara

leader board 728 x 90 px

Ulterior, în aprilie, viceprimarul Cosmin Tabără spunea că problema va fi soluționată la începutul lunii iunie. Acum înaintează un nou termen pentru atribuirea terenurilor.

„E o problemă foarte complexă pentru că este o acumulare de patru ani de probleme. Acest proiect a demarat undeva prin 2016, au fost și hotărâre de consiliu local, s-a ajuns prin 2019 să fie sistată această atribuire de terenuri tinerilor, din cauza unor factori mai mult sau mai puțini cunoscuți. Scopul meu a fost să o deblochez. Există 214 solicitanți și avem un lot de 128 de terenuri. Tinerii și-au ales parcelele pe care să le achiziționeze, doar că, din cauza unor proceduri, s-a sistat această repartizare și încerc să deblochez în momentul de față. Am început în urmă cu mai bine de o lună ședințele în cadrul comisiei de atribuire a terenurilor pe Legea 15. Există un număr de tineri care nu necesită nicio clarificare, există însă și niște măsuri ale Curții de Conturi, pentru că, trecând atât de mult timp, s-a sesizat și a impus niște clarificări. Pe de altă parte, există și niște mici probleme în aplicarea legii exacte. E singura problemă pentru care am tergiversat, pentru că vrem să facem totul legal. Dar vom termina această repartiție într-un termen foarte scurt, sper să mă încadrez până la finalul lunii iuhnie, dacă nu, sigur până la sfârștiul acestei veri îi vom pune în posesie.”, a declarat viceprimarul Cosmin Tabără.

Există câteva litigii deschise de unii dintre tinerii de pe lista de atribuiri, pe de altă parte, unii tineri nu mai îndeplinesc condițiile de la momentul solicitării, mai spune Tabără.

„Am considerat, fiind pe fond în recurs una din aceste cauze, pentru a mă ghida și ca să găsesc o soluție optimă din acest punct de vedere,  că e necesar să vedem soluția definitivă într-un astfel de dosar. Chiar dacă o astfel de sentință nu e izvor de drept și pentru celelalte, noi ne putem ghida.”, a explicat liberalul.

Tinerii care vor primi aceste terenuri trebuie să înceapă construcția casei într-un an de la semnarea contractului și să finalizeze lucrările în 5 ani, altfel vor pierde terenul atribuit cu titlu gratuit. Prima listă a câștigătorilor concursului de dosare pentru atribuirea terenurilor a fost publicată în 2017. Terenurile au suprafețe de 252 mp, respectiv de 276 mp.