Atitudine de patron: „Dacă voi îmi calificați oamenii, eu voi fi obligat să le plătesc salarii mai mari și în același timp ei vor pleca de la mine”

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin (C.C.I.A.), Petru Buzzi, consideră că principala cauză care generează economie slab dezvoltată în Caraș-Severin este lipsa forței de muncă. Industria, în special, se confruntă cu o situație devenită fenomen.

Un bun cunoscător al istoriei ultimilor 30 de ani, fostul ziarist își amintește că în anii ’90 Reșița și Caraș-Severin erau creditate cu o forță de muncă supercalificată, pregătită în școli profesionale, în Institutul de Subingineri, transformat în Universitatea „Eftimie Murgu”. Din aceste considerente, toți se așteptau să vină investitorii.

„Nu a fost să fie cum ne făceam speranțe atunci. Lucrurile s-au degradat permanent, celebra forță de muncă super calificată a dispărut, pentru că au trecut iată 30 de ani, n-am pus nimic în loc, pentru că sistemul de învățământ din România este așa cum este. Am colaborat și colaborăm în continuare cu Inspectoratul Școlar Județean pentru dezvoltarea învățământului dual în Caraș Severin. Problema care se pune este că nu doar instituțiile statului, ministerul Învățământului, se ocupă de învățământul dual, ci în primul rând este vorba de întreprinderile care au nevoie de forță de muncă pe care învățământul dual o califică. Ori se întămplă foarte rar ca întreprinderile să vină să-și solicite oameni calificați.”, este de părere directorul C.C.I.A.

Buzzi dă ca exemplu cazul celor de la Delphi care aduceau la un moment dat muncitori de pe Valea Almăjului și chiar din Serbia ca să supraviețuiască, pentru că în Clisura Dunării nu au găsit forță de muncă.

„Nu știu dacă vom reuși noi să ajungem la un nivel al economiei județului care să ne poată face să dezvoltăm învățământul dual. Să-l dezvolți la nivelul ospatarilor, al bucătarilor, a vânzătorilor sau vânzătoarelor, care până la urmă calificarea asta este destul de slabă e prea puțin. Noi, prin niște proiecte europene în anii trecuți am reușit să calificăm foarte mulți angajați ai unor firme din Caraș-Severin, însă am întâlnit și situații hilare. În momentul în care i-am propus patronului să-i calificăm oamenii, pentru că lucrau în meserii ce presupuneau forță de muncă calificată, iar ei erau necalificați, acesta mi-a spus: «Dacă voi îmi calificați oamenii, eu voi fi obligat să le plătesc salarii mai mari și în același timp ei vor pleca de la mine». Pentru că, odată calificat, omul are patalamaua la mână și se duce în vest, unde sunt căutați și sunt bine plătiți.”, o spune cu regret Petru Buzzi.

Directorul C.C.I.A. a dat exemplul unor firme din Reșița – Plastomet și cele de pe Valea Țerovei, care produc componente metalice pentru fel și fel de mari companii la nivel mondial și plătesc salarii foarte bune, iar unele chiar fac export. Cu toate acestea, nu reușesc să angajeze meseriași, în special strungari, sudori și lăcătuși.

Un alt exemplu dat de Buzzi se referă la un parteneriat pe care Camera îl are la Anina, în care s-a încercat să se găsească niște oameni care să se califice la locul de muncă, plătiți în perioada în care fac ucenicia. Din cei 20 găsiți, au mai rămas trei-patru la firma respectivă.

Directorul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură explică de ce cifrele statistice de la AJOFM sunt mincinoase: „Nivelul șomajului în Caraș Severin, în anul 2017, dar cred că e valabil și acum, era de 3,3%. Deci nu avem șomaj, pentru că oamenii nu merg să se înscrie la șomaj. Ești șomer în perioada în care ai plecat din firma respectivă. Iei șomaj șase luni, depinde, cu ce se ocupă firma respectivă, după care ești în căutarea unui loc de muncă. Vrei să muncești? Te duci și te înscri sau la un concurs sau recrutare de forță de muncă. Deci, spuneți că cifra asta nu este neapărat reală? Sigur că nu e reală. Dar este scriptic ceea ce se înregistrează la șomaj? În rest alte mii, poate zeci de mii de oameni nu muncesc. Și nu numai în Caraș Severin. Nu muncesc pentru că primesc ajutoare sociale. Pentru că, iată alocația pentru copii s-a dublat anul trecut, se va dubla și anul ăsta dacă guvernul găsește resursele necesare financiare, ceea ce înseamnă că o familie cu opt copii o să trăiască bine merci din alocația copiilor și sunt familii din astea, nu contează că ai mici o duc prost, că nu o să meargă la școală”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/