Apelul medicului șef de la Urgențele Județeanului din Timișoara pentru cei care se testează și nu anunță DSP: „Contacții se plimbă în continuare în oraș și împrăștie boala”

untitled design set 970x90 px

Medicul Mihai Grecu, șeful Unității de Primire a Urgențelor din Timișoara, face un apel la timișorenii care își aplică testele rapide să anunțe inspectorii DSP dacă sunt pozitivi, pentru ca aceștia să poată face anchetele epidemiologice. În caz contrar, contacții apropiați ai celor depistați pozitiv, care nu se izolează, continuă să răspândească virusul. Este unul dintre argumentele medicului pentru care numărul cazurilor de boală nu scade, în ciuda restricțiilor. 

Dincolo de problema legată de faptul că paturile ATI din spitalele care tratează persoanele infectate cu noul virus sunt ocupate, medicul Mihai Grecu atrage atenția cu privire la numărul limitat al paturilor pentru pacienții care nu au forme severe de boală.

„Vreau să punctez ce înseamnă colmatarea structurilor de primiri urgențe. Structurile de primiri urgențe au funcționat ca o volantă, ca un loc în care pacienții puteau fi ținuți până când li se găsea un loc în spitale. În momentul în care noi suntem plini, că discutăm de Spitalul Județean, că discutăm de Spitalul Municipal, din păcate înseamnă că oamenii respectivi nu mai au locuri în spitale, nu discutăm doar despre paturile ATI. Discutăm la momentul acesta despre locuri în spitale și pentru pacienții care sunt non critici și care ar trebui să rămână în spital ca să nu devină de ATI, să nu stea acasă în mod nejustificat și să ajungă într-o unitate spitalicească atunci când nu se mai poate face nimic. Discutăm de cei care sunt cu 35-40% afectare pulmonară și pe care îi avem încă în urgențe.”, a spus Mihai Grecu, după cea mai recentă decizie de prelungire a carantinei în Timișoara.

Grecu spune că ziua de 22 martie a fost de departe cea mai solicitantă.

„În data de 22 a fost o situație cu care nu ne-am întâlnit până acum. Am încercat să găsesc explicația la lucrul ăsta. E foarte adevărat, Timișoara testează mult, testează la 1.500-1.700 în medie pe zi, cred că cel mai mult din țară pe cap de locuitori. Problema este că la aceeași rată de testare acum o lună și jumătate eram la 3, acum suntem la 8. S-a mai întâmplat un lucru. Au apărut testele acestea antigenice pe care oamenii le iau și și le fac acasă. Din păcate, o parte dintre ei, în momentul în care se găsesc cu teste pozitive nu se adresează medicului de familie sau DSP care să poată să facă o anchetă epidemiologică, să poată carantina contacții apropiați, care se plimbă în continuare prin oraș și împrăștie boala.”, a explicat Grecu.

publicitate ziar expresb 1000x100

Doctorul a mai precizat și că rezultatele restricțiilor de deplasare se vor vedea abia peste două săptămâni.

„Panta de infectare, rata, accelerația s-a oprit, suntem aproape într-un platou. E păcat să pierdem acum ce am câștigat prin cele două săptămâni de restricții suplimentare pe care le-am avut. Nu putem să-i spunem carantină. Este o carantină din punct de vedere legal, din punct de vedere medical ar însemna că nu intră, nu iese nimeni și toată lumea stă în casă. Ceea ce se aplică Timișoarei sau zonelor carantinate de pe teritoriul României în accepțiune legală sunt restricții de circulație care reduc mobilitatea populației în așa fel încât virusul acesta să nu se mai răspândească. Cu cât respectăm mai aproape de spiritul restricțiilor, cu cât nu încercăm să păcălim regulile acestea, cu atât scăpăm mai repede.”, a concluzionat Grecu.

Despre situația dificilă cu care se confruntă sistemul medical a vorbit și directorul Serviciului de Ambulanță Timiș. Iancu Leonida spune că numărul apelurilor s-a dublat în ultima perioadă, iar 70% din activitatea serviciului este dedicată cazurilor de Covid. Zilnic cei de la Ambulanță testează până la 400 de persoane, iar peste 90% din teste sunt pozitive.

CITEȘTE ȘI: Medicul Iancu Leonida: „Să sperăm că reușim să scădem trendul, altfel vom trăi niște momente de groază: nu cine să trăiască și cine să moară, ci cine să mai ajungă la spital și cine nu”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/