Restricții suplimentare în Timiș pentru limitarea răspândirii noului virus, în vigoare de duminică. Decizia CJSU

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a adoptat, sâmbătă, o hotărâre prin care instituie măsuri suplimentare de limitare a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2. Astfel, în localitățile în care rata depășește 7,5 la mia de locuitori, circulația va fi interzisă în afara casei după ora 20, iar magazinele se vor închide la ora 18 pe tot parcursul săptămânii. Noile reguli intră în vigoare duminică, 28 martie. 

În Timiș sunt 9 localități cu rata de infectare peste 7,5 la mia de locuitori în care vor intra în vigoare noile restricții. Este vorba despre Orțișoara, Pădureni, Moșnița Nouă, Giroc, Sînmihaiu Român, Jebel, Săcălaz, Mașloc și Timișoara.

În aceste localități este interzisă deplasarea între orele 20 și 5 dimineața, toată săptămâna, iar operatorii economici își pot desfășura activitatea în intervalul ora 5-18, de asemenea, tot pe întreg parcursul săptămânii. Prin excepţie în intervalul orar 18.00 – 5.00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici care livrează la domiciliu.

Excepție de la regula care interzice deplasarea după ora 20, în aceste localități sunt: deplasarea în interes profesional (inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi), deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată (şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente), deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei și deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Pe de altă parte, în localitățile cu rata peste 4,5, mai mică sau egală cu 7,5, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 20.00 – 5.00, cu următoarele excepţii: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Operatorii economici îşi desfăşoară activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5.00 – 18.00, cu excepția celor care livrează la domiciliu.

„Unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară, indiferent de rata de infectare din localitate.”, se arată în hotărârea CJSU Timiș.

Ultima hotărâre adoptată de CJSU Timiș sâmbătă se referă la măsurile care se aplică în localitățile în care a fost instituită măsura carantinei zonale la nivelul județului, urmare adoptării HG 348/2021.

„Această hotărâre prevede măsuri mai restrictive decât cele prevăzute în ODSU de carantinare a celor cinci localități din județ, adică municipiul Timișoara și comunele Dumbrăvița, Giroc, Ghiroda și Moșnița Nouă. Prin hotărârea adoptată azi de CJSU au fost impuse măsurile prevăzute de HG 348/2021 astfel: pentru municipiul Timișoara și UAT Giroc și Moșnița Nouă, măsurile impuse pentru localitățile unde incidența este mai mare de 7,5/1000 locuitori, pentru UAT Dumbrăvița și Ghiroda măsurile impuse pentru localitățile unde incidența este mai mare de 4,5 și este mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.”, anunță Prefectura Timiș.

Deplasarea în centrele de vaccinare acolo unde rata este peste 4 la mia de locuitori este permisă și după ora 20.