Solicitarea considerată firească de reprezentanții Consiliului Județean Caraș-Severin privind testarea tuturor viitorilor beneficiari ai centrelor de asistență socială de pe raza județului s-a lovit de un refuz al Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin. Ba mai mult, nici angajații nu au fost testați înainte de a reveni la lucru după cele 14 zile de izolare la domiciliu!
Situația dramatică din centrele de bătrâni din Galați poate deveni realitate și în Caraș-Severin! Vicepreședintele Consiliului Județean, Ionuț Popovici, atrage atenția că Direcția de Sănătate Publică a refuzat testarea copiilor și bătrânilor care ar urma să fie instituționalizați! Ba mai mult, la schimbul de tură prin care o parte a personalului pleacă în izolare la domiciliu, iar cealaltă parte începe cele 14 zile de muncă nu s-a respectat aceeași solicitare a Consiliului Județean: testarea tuturor angajaților care se întorc la lucru.
Directorul DSP, Romeo Dumitrescu, declara săptămâna trecută pentru Express de Banat că personalul este testat și că testarea va continua și în această săptămână. Asta deși oamenii trebuiau să se întoarcă la lucru începând din weekend, iar alții începând de luni, 27 aprilie. Și s-au întors! Însă, din câte se pare, nu toți fuseseră testați!
Ba mai mult, într-o adresă transmisă drept răspuns de către DSP, semnată de Mircea Borcău, șeful Departamentului de Supraveghere a Stării de Sănătate a populației (neasumată așadar de directorul Dumitrescu), se arată că nu va fi testat nimeni dacă nu are simptome, știut fiind faptul că la cei mai mulți infectați virusul nu se manifestă, cu atât mai mult dacă ne referim la angajați (persoane tinere, sub 65 de ani): „Vă informăm că conform Metodologiei infecției cu COVID 19 actualizată în 16.04.2020 nu se testează persoane asimptomatice”, spune adresa DSP Caraș-Severin.
„Alo, DSP! Punem în pericol copiii și bătrânii din sistemul de asistență socială? Cam asta reiese din răspunsul negativ primit de la DSP Caraș-Severin. Nepăsarea sau incompetența este confirmată de conținutul adresei, dar și de asumarea prin semnătură de către șeful unui departament din cadrul instituției. (…) În mod normal, în astfel de situaţii, cred că ar trebui să colaborăm şi nu să ne simţim lezaţi în orgoliile proprii atunci când cineva vine şi face propuneri pertinente. Cu atât mai mult cu cât noi, cei din administraţia locală, suntem aleşi de către oameni, în încercarea de a-i reprezenta cât mai bine. Nu suntem numiţi, ci aleşi şi, ca atare, responsabilitatea noastră este, consider, mult mai mare”, spune Ionuț Popovici.
UPDATE, ora 17.00
Potrivit celor mai recente date, au fost testați doar 50 dintre cei 196 de angajați ai centrelor din Caraș-Severin. Oricare dintre cei 146 rămași netestați poate fi un declanșator al tragediilor. Cine va răspunde pentru ele?