Alin Nica vrea să îl suspende pe Claudiu Buciu din PNL. Primarul de Lugoj: „Pot să mă dea afară din partid. Formația mea de liberal nu mi-o poate lua nimeni”

nica buciu
banner publicitar

Sunt din nou ape tulburi în PNL Timiș. Alin Nica, președintele filialei, vrea să îl suspende din partid pe Claudiu Buciu, primarul Lugojului, după ce edilul local a desființat mai multe instituții de cultură din oraș. Buciu vine cu explicații pentru deciziile luate. 

Biroul Permanent Judeţean al PNL Timiș se va întruni săptămâna viitoare ca să analizeze activitatea primarului municipiului Lugoj, după ce „Claudiu Buciu a desființat Casa de Cultură a Municipiului, Școala de Arte Remus Tașcău, Galeria de Artă și Serviciul de Administrare a Cinematografului Bela Lugosi”, se arată într-un comunicat transmis de PNL Timiș. Potrivit sursei citate, Buciu riscă inclusiv excluderea din partid.

„Din punctul meu de vedere, ce a făcut Claudiu Buciu la Lugoj este un abuz și o nerespectare a valorilor liberale care promovează cultura și dialogul civic. Voi cere în cadrul BPJ, cel puțin suspendarea pe 6 luni.”, a declarat Alin Nica, președintele PNL Timiș.

Claudiu Buciu: „Nu se desființează nimic, se închide un capitol în istoria acestui oraș. Au luat bani din bugetul local și au plătit chefuri, lăutari care să cânte la balurile PSD, USL”

Primarul orașului Lugoj explică motivele care au stat la baza modificării organigramei. Primarul spune că, în noua organigramă, a înființat o Direcție de Comunicare, Cultură și Evenimente care are prevăzute 13 posturi pentru activitățile care se desfășurau prin Casa de Cultură. Școala Populară de Arte, potrivit edilului local, funcționează ilegal în subordinea CL Lugoj pentru că legislația prevede că aceste școli pot funcționa numai în subordinea CJ. Școala, mai spune primarul, nu a avut nicio certificare de la Ministerul Educației.

CITEȘTE ȘI: Primar versus ministru! Mai multe proiecte de hotărâre din Lugoj au creat vâlvă în Ministerul Culturii

„Nu pot să am școală de artă că îmi interzice legea, dar vreau să educ copiii cumva. Am compartiment suport formații amatori. Noi avem aici formații de teatru, cor și ansamblu de dansuri. Mi-am alocat 3 posturi de funcționari care să se ocupe de activitatea lor. Avem post pentru un coregraf. Pe sunetiști, electricienii de la scenă i-am preluat de anul trecut la primărie. Nu se desființează nimic, se închide un capitol în istoria acestui oraș în care nenorociții ăștia au luat bani din bugetul local prin casa de cultură și au plătit chefuri, lăutarii care să cânte la balurile PSD, USL și cum se mai numea. A venit Curtea de Conturi și le-a cerut să dea banii înapoi și i-au dat înapoi. (…) Sigur că pare ciudat ce fac eu, că eu nu îi chem la chefurile mele de partid că nu fac chefuri de partid. Sigur că deranjez multă lume, dar încerc să fac ce e firesc pentru comunitatea mea.”, a declarat Claudiu Buciu.

În privința Galeriei de Artă, primarul spune că este închisă de 10 ani, se află în renovare și are un singur angajat. După renovare, galeria ar urma să fie predată în administrare Uniunii Artiștilor Plastici din Lugoj. Cât despre cinematograf – în noua organigramă ar exista un compartiment cinema cu 3 posturi (doi operatori și un casier).

„Părerea mea este că toată lumea asta trăiește, după Revoluție, într-o bulă politică și uită de viața reală, fapt pentru care am ajuns unde am ajuns. Nu comentez deciziile politice ale domnului Groza de la PNL Timiș pentru că dânsul nu știe să citească până la capăt și atunci nu am ce să comentez. Pot să facă orice vor, ne-au desființat conducerea politică pentru că nu am vrut să votăm cum au vrut dânșii, pot să mă suspende din calitatea de membru PNL, pot să mă dea afară din partid, pe mine mă interesează doar ce este necesar de făcut în comunitatea mea. Formația mea de liberal nu o să poată să mi-o ia nimeni. (…) Din punct de vedere politic pot să mă pedepsească cum vor ei. Că eu aici nu am venit să aduc voturi la partid, am venit să fac ce trebuie pentru oamenii ăștia care au fost batjocoriți cel puțin în ultimii 12 ani. (…) O să fac ce cred eu în lumea firească că e normal.”, a mai spus Claudiu Buciu.

CITEȘTE ȘI: Primul liberal care se ridică împotriva lui Alin Nica: „Ați început cu stângul. Personal, îmi miroase a Dragnea și Dăncilă. Asta este reforma pentru care l-ați hărțuit pe domnul Robu?”

PSD contestă noua organigramă

Social-democrații din Lugoj au anunțat că vor sesiza Instituția Prefectului după deciziile luate în CL Lugoj.

„Nemernicia promovată de primarul Buciu și votată de consilierii PNL, dar și de un consilier PSD, trebuie anulată! PSD Lugoj va contesta la Instituția Prefectului Județului Timiș decizia de desființare a Casei de Cultură a Municipiului, a Școlii de Arte Remus Tașcău, a Galeriei de Artă și a Serviciului de Administrare a Cinematografului Bela Lugosi. Primarul navetist nu face altceva decât să-și bată joc de oraș, de lugojeni și nu voi accepta să fie trecut cu vederea acest lucru! Nu voi accepta nici ca unul dintre cei căruia organizația social-democrată i-a oferit sprijinul de a fi ales în cadrul consiliului local să minimalizeze importanța culturii lugojene! Organizația Municipală PSD Lugoj va face toate demersurile legale care se impun pentru a se face dreptate!”, a declarat Călin Dobra, președintele PSD Lugoj.

CL Lugoj are 18 membri: 11 PNL, câte 3 de la PSD și USR și 1 PMP.