Transportul România – Serbia și schimbul de energie, discutate la Guvern

289487737 355893123361608 3541167406183133540 n

Ministrul Afacerilor Externe din Serbia, Nikola Selaković, s-a aflat la București unde s-a întâlnit cu premierul României, Nicolae Ciucă. Principalele teme dezbătute au fost transportul dintre cele două state și schimbul de energie.

Oficialii au discutat depsre dezvoltarea unor proiecte de conectivitate de interes comun pentru ambele state în principal pe transport și energie. După semnarea, în 23 iunie, a protocolului pentru conexiunea autostrăzii Timișoara-Moravița cu drumul de mare viteză Belgrad-Vatin, acum autoritățile se gândesc să deschidă și un culoar feroviar.

Săptămâna trecută, la Timișoara s-a vorbit și despre deschiderea unui punct de frontieră pe canalul Bega pentru navigația până în Serbia. Potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, o delegație din România va merge în perioada următoare în Serbia pentru a „pune în mișcare” aceste proiecte.

Șeful Guvernului a evidențiat importanța strategică a promovării unei piețe energetice regionale integrate, inclusiv ca măsură de sprijin pentru realizarea tranziției ecologice în Europa. A afirmat interesul pentru dezvoltarea interconectorului de gaz România-Serbia.