Alertă la frontiera de vest! Numărul migranților care au încercat să intre în țară anul trecut s-a dublat față de 2020

migranti prinsi in timis si caras severin

Fenomenul migrației a înregistrat cifre record în 2021, anunță autoritățile din Timiș. Față de 2020, anul trecut s-a dublat numărul celor care au încercat să treacă din Serbia în România. Aproape 8.000 de persoane au ajuns în centrele destinate migranților din Timișoara, restul, dintre cei au ajuns pe teritoriul țării, au fost redistribuiți în centrele din țară.  

Dacă în 2019, în jur de 6.000 de persoane au fost depistate la granița din vest încercând să treacă din Serbia în România, în 2020 numărul acestora a crescut la 34.000, iar în 2021 – la aproape 74.000, spun autoritățile timișene.

„Este o cifră record, 74.683 de stopări la frontieră față de 34.938 în 2020, 6.107 în 2019, aproximativ 2.000 în 2018. Este o creștere aproape exponențială în ultimii doi ani, față de ce aveam în 2017, 2018, 2019. Am acționat într-un cadru integrat, la nivelul Prefecturii Timiș avem patru comisii care se ocupă cu această activitate cu migranții, nu doar cu ei, ci și cu alți refugiați care ajung pe teritoriul județului. Când îi găsesc pe migranți pe teritoriul județului Timiș, polițiștii de frontieră îi tratează ca pe acele persoane care solicită azil politic și chiar ca pe cazuri umanitare. Asta arată că nu este vorba doar de un scut de fier la frontieră. Poliția de Frontieră e și acea instituție, prima care se întâlnește cu migrantul și îi dă ajutorul necesar pentru demararea procedurilor legale pe teritoriul României.”, a declarat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

CITEȘTE ȘI: Mii de cereri de azil din partea migranților, în Timișoara. Cei arondați altor centre din țară, ridicați de pe stradă

Cel mai mare val de migranți a fost înregistrat în luna octombrie a anului trecut. Atunci, aproape 13.000 de persoane au acționat la frontieră. Comisarul-șef al Poliției de Frontieră Timișoara, Mihail Erlik, explică cum anume au acționat polițiștii de frontieră pentru securizarea graniței.

„Securizarea frontierei a fost realizată în principal prin creșterea capacității de reacție la observarea grupurilor de migranți în ceea ce privește actele pregătitoare desfășurate pe teritoriul statului vecin. S-a procedat la suplimentarea și întărirea, redimensionarea dispozitivului de supraveghere a frontierei, folosindu-se tehnica de observare și detecție a migranților și buna cooperare pe care o avem cu autoritățile de frontieră sârbe – constituirea patrulelor comune română-sârbe și a celor ad-hoc.”, a explicat Mihail Erlik.

CITEȘTE ȘI: Lucian Bode, despre fenomenul migrației: „Un incident izolat cum a fost crima nu trebuie ridicat la rang de criză națională”

Potrivit Poliției de Frontieră, anul trecut au intrat fraudulos din Serbia în România 7.663 de migranți. „Poliția de Frontieră Timișoara a asigurat recepția și asistența acestora. Persoanele care au solicitat o formă de azil au urmat pașii normali. Am avut foarte multe cazuri mai speciale, umanitare, la frontieră, cum ar fi nașterea unor copii în spitalele românești, nașterea unor copii alături de polițiștii de frontieră, diferite probleme de sănătate ale migranților. Gândiți-vă că ei își părăsesc țările de origine 2, 3 luni, circulă în condiții aspre și uneori starea lor de sănătate se agravează. Am intervenit chiar și cu sprijinul Serviciului de Ambulanță și SMURD și nu au existat probleme vizavi de sănătatea acestora.”, a mai completat Erlik.

Statisticile arată că în ceea ce privește fenomenul migrației, anul trecut, în cazul a 149 de persoane au fost luate măsuri preventive pentru trafic de migranți sub diferite forme – adăpostire, îndrumare sau racolare. Dintre acestea, 31 de persoane au fost cercetate în stare de libertate, 18 au fost reținuți pentru 24 de ore, 60 s-au aflat sub control judiciar, iar 40 de persoane au fost arestate pentru 30 de zile.

CITEȘTE ȘI: Salvați Copiii: „În anul 2020 a fost înregistrat cel mai mare număr de cereri de azil din istoria României”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/