Viceprimarul Lațcău, acuzat că vorbește ca Dragnea. Scandal în plenul Consiliului Local Timișoara

Aproximativ două ore și jumătate au durat, marți seara, discuțiile între consilierii locali din Timișoara, în plen, pe marginea proiectului de hotărâre privind înființarea la nivelul primăriei a unei unități de achiziții publice centralizate. Printre altele, viceprimarul Lațcău a fost acuzat că vorbește ca și Liviu Dragnea, deși e nou în politică, iar consilierul local Simion Moșiu a afirmat că în plen se derulează un nou episod al serialului „Las Fierbinți”.

Primăria Timișoara este prima din țară în cadrul căreia va fi înființată o unitate de achiziții publice centralizată, sub forma unui SRL, în cadrul unui proiect pilot, prin care instituția speră să facă economii. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat, marți seara, în plenul Consiliului Local Timișoara, însă doar după ce aleșii locali au purtat discuții pe marginea subiectului aproximativ două ore și jumătate.

Acest SRL are ca obiect cheltuirea de bani pe personal, care ne va taxa cu procente între 2 și 2,5% din valoarea fiecărei achiziții. Nu știu cine a scris aberațiile din punctul de vedere al sumelor. Din punct de vedere economic este o aberație”, a precizat consilierul local PNL Dan Diaconu.

La ședință a fost prezentă și Dana Mitea, consultantul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice în implementarea acestui proiect de înființare a unităților centrale de achiziții la nivel național. „Lucrez de 11 ani la Agenția Austriacă Federală de Achiziții. Primăria Timișoara a fost selectată pentru a beneficia de asistență tehnică în vederea înființării acestei unități care aduce o sumedenie de avantaje: realizarea de economii de preț, profesionalizarea achizițiilor publice, degrevarea autorităților contractante de anumite sarcini legate de achizițiile publice. Sunteți prima primărie din România care va avea o unitate de achiziții publice centralizate. Nu s-a inventat roata aici, ci astfel de unități există de foarte mult timp în țările din UE”, a explicat Dana Mitea.

Adrian Lulciuc, consilier local PNL, a considerat că unitatea va solicita comisioane prea mari pentru a ajuta instituțiile publice în vederea realizării de achiziții publice. „Se percep comisioane prea mari, ar fi trebuit cel mult 0,5%, nu 2,5%”, a precizat Lulciuc.

Se fac economii între 15 și 20% la achiziții publice, iar noi ne certăm acum pe un comision de 2%? Este mai bine să dăm 20% în plus sau să câștigăm 18% și să facă achizițiile o singură unitate? Să judece cetățenii cum e mai bine”, a afirmat Paula Romocean, consilier local USR.

Pe de altă parte, Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, le-a bătut obrazul consilierilor locali că nu doresc înființarea unității pe motiv că „vrem ca achizițiile publice să fie ținute sub o pătură groasă, să nu vedem ce se întâmplă. Sper, dragi colegi de alianță, să nu uitați că sunteți votați de cetățeni să și faceți treabă, nu doar să bifați punctajul de la partid dat de domnul de la Sânnicolau Mare”.

Iritat de afirmațiile făcute de Lațcău, viceprimarul PNL Cosmin Tabără i-a transmis că nu are bun simț și că este „un copil proaspăt în politică”. De asemenea, consilierul local Dan Diaconu a precizat că deși Lațcău este nou în politică, acesta a vorbit la începutul anului despre statul paralel, într-o postare pe Facebook. „Parcă ieșeau din gura domnului Dragnea aceste cuvinte”, a afirmat Diaconu.

Între timp, consilierii locali au aflat de la Dana Mitea că în cadrul unității vor fi angajate, pentru început, șase persoane, iar Dan Diaconu a făcut niște calcule din care a a reieșit că acestea vor fi plătite cu salarii brute de 19.000 lei/lună. „Unii sunt directori pe acolo”, i-a răspuns Ovidiu Merean, consilier local USR. Un alt ales local USR a calculat că, de fapt, salariul brut ar fi de 8.700 lei/lună, însă nimeni nu a putut oferi un răspuns oficial în acest sens.

Cei din USR au decis să facă un amendament la proiect, prin care să-l propună administrator provizoriu al unității de achiziții publice centralizate, pe o perioadă de patru luni și cu un salariu brut lunar de 5.000 lei, pe Florin Sergiu Giurgiu, angajat al Aquatim, specializat în achiziții publice.

Veniți cu tot felul de fantome și porumbei să vă achitați datoriile din campania electorală. Dvs. chiar faceți următorul episod din Las Fierbinți în plenul Consiliului Local Timișoara?”, a răbufnit Simion Moșiu, consilier local PNL.

Consilierul local PSD Radu Țoancă a anunțat, în timpul discuțiilor, că nu va vota proiectul, pe care-l va ataca miercuri în contencios administrativ la Prefectura Timiș, pe motiv că îl consideră ilegal.

În final, proiectul a fost aprobat cu 14 voturi „pentru”.

Ulterior, Primăria Timișoara a transmis un comunicat de presă prin care a informat că unitatea de achiziții publice centralizate va derula, pentru început, achiziții pentru primărie și pentru instituțiile aflate în subordine. Ulterior, vor fi realizate achiziții și pentru alte instituții și administrații publice. „Obiectul principal de activitate al UCA va fi de a realiza achiziții centralizate pentru mai multe instituții locale, care vor conduce la economii semnificative la bugetele acestora”, a informat Primăria Timișoara.