Lucian Bode, despre fenomenul migrației: „Un incident izolat cum a fost crima nu trebuie ridicat la rang de criză națională”

Subiectul migrației este unul prioritar la nivelul structurilor MAI, a declarat ministrul de Interne la Timișoara. Lucian Bode a mai spus că Timișoara este sub atenta monitorizare a autorităților și se mențin toate măsurile suplimentare care vizează zona specială de siguranță instituită în preajma Gării de Nord. 

Aplicăm un plan comun a tuturor structurilor noastre din Timiș. Se acționează cu efective mărite, supraveghere aeriană, precum și cu alte operațiuni sub coordonarea agenției Frontex. Media zilnică a forțelor angrenate la nivelul județului Timiș, în intervalul 15-16 iunie, este de 160 de lucrători care acționează cu aproape 70 de mijloace auto.”, a declarat Lucian Bode.

Potrivit ministrului, în perioada 1 ianuarie-13 iunie 2021, la frontierele României au fost consemnate 34.777 de vizitări de migranți. 8.226 au fost reținuți la graniță, iar față de 26.500 au fost dispuse măsuri de prevenire a intrării ilegale. Din totalul migranților reținuți în trecerea ilegală, 92% au fost reținuți la cele două frontiere din vestul țării.

Nu întâmplător, 70% din ultima promoție de la Oradea a fost repartizată la Timiș.”, a mai spus Lucian Bode.

Cifrele oficială indică faptul că, la 14 iunie, gradul de ocupare a centrului de azil din Timișoara era de 49,2%, la o capacitate maximă de 250 de locuri în azil fiind ocupate 123. La nivel național sunt 6 centre de azil pentru migranți.

Potrivit comisarului șef de poliție al Inspectoratului General pentru Imigrări, Florin Medrega, în România cererile de azil se rezolvă în 30 de zile. De la începutul anului până acum au fost soluționate 4.700 de astfel de cereri de azil.